2017. Kócos Tavi Horgásztábor – I. turnus

2017. július 03-07. között megrendezésre került a Kócos Tavi Horgásztábor I. turnusa. Szép számmal jelentkeztek ismét a kis horgászpalánták. Összesen 25 fő jelentkezett. A megszokottaknak híven az első napon András a tógazda oktatta a gyerekeket. Bemutatásra került a halak élővilága, a hazánkban előforduló halfajaink, és azokból is a védett halfajok. Továbbá szó esett a hazai vizekről, és a halak kapókedvére ható időjárási tényezőkről. A keddi és szerdai napon jöttek a finom szerelékes horgászat oktatói, akik a palántákat ismételten kiokították a spiccbotos, rakós, match és feeder botos horgászat alapjaiból. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, szép napos idő volt és szép számmal tudtak nagy halat is húzni a tó víziből.

A csütörtöki napra csapatunkat az ABF-Team-et kérte fel András, hogy a bojlis horgászat alapjait elsajátítsák tőlünk a fiatalok. A pénteki napon pedig a szerzett tapasztalatok alapján páros horgászverseny bonyolítódott le a gyerekek között.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

Mosolygó és boldog arccal ébredtem fel csütörtökön. Tudtam lesz egy pár ismerős arc, aki már vár engem, és Pali csapattársamat a vízparton. Az esti órákban esett némi eső és az idő is kicsit visszahűlt, ennek külön örültem, hiszen ez igen jót tesz a halak kapókedvének. Reggel fél hétre értünk a vízpartra Palival és elkezdtük kipakolni a bojlizáshoz szükséges felszereléseket és eszközöket. A rodpodra 4 bot került előkészítésre különféle technikával csalizva a gyerekek számára. Ez ma az ő napjuk nekik kell halat fogniuk és nem nekünk. Készültünk továbbá 5 kg saját gyúrású bojlival is, melyek rákos és csilis ízesítésűek voltak.

giliszta

001 botok

A gyerekek sorban érkeztek és fél nyolcra az utolsó palánta is befutott. Jöhetett a reggeli és közben az oktatás. Szokásunkhoz méltóan a kezdetektől ismertettük meg a gyerekekkel a bojlis horgászat rejtelmeit, majd sorsot húztunk, hogy a 4 boton melyik kapásra ki fog a botokhoz érkezni és ki fogja a fenevadakat fárasztani. Természetesen, mint az előző években is történt, úgy most is ajándékcsomag volt felajánlva a legnagyobb hal fogójának, ami csak ponty és amur lehetett. Fontos szabály volt, hogy legalább 16 mm átmérőjű bojlival kellett azt megfogni.

003 oktatas

Sajnos az idő újra felmelegedett és a légnyomás is az egekbe szökött, így a halak nem igazán akartak a délelőtti órákban táplálkozni. Egy-két halat sikerült csak mérlegelnünk Palival. Meglepetésemre a táborozók között volt egy apró pici leányka is aki Zsófi névre hallgatott. Nem hittem a szememnek mikor láttam, hogyan kezeli a bojlis botot, milyen ügyesen elkészít egy hóember csalizást segítség nélkül. Nagyon fiatal kora miatt hatalmas dicséretet érdemel.

A déli órákban a palánták asztalhoz ültek és elmélkedtek az ebéd közben, hogy miért nem akar enni a hal. András közölte, hogy az ebéd után biztosan lesz halunk, mert a légnyomás időközben normalizálódott és a pontyok kapókedvének megfelelően alakult.

005 ebed

Ebéd után minden András szavai szerint történt. Nem győztünk Palival mérlegelni. Hol ide hol pedig oda rohantunk. Volt, hogy egyszerre két illetve három helyen is fárasztottak a palánták. Szép számmal érkeztek a pontyok és az afrikai harcsák. Sokan akiknek nem ment eme horgászati módszer ők spicc bottal keszegeztek illetve kárászoztak. De volt olyan is aki kérte, hogy ő úszózni szeretne, de bojlival. Érdekes dolog is amikor az úszot nem az sörét ólommal, hanem a 20 mm-es süllyedő bojlival kell kiegyensúlyozni. De a próbálkozás meghozta eredményét, hiszen két szép pontyot is fogott vele a palánta.

Estére a legnagyobb hal díjat Arany Máté vehette át. Gyönyörű pontyot fogott, melynek súlya 8,40 kg volt és 14:45 perckor sikerült horogra csalnia.

007 arany

PÉNTEK – VERSENYNAP

Péntek reggelre sajnos már Pali nem tudott velem együtt részt venni a táboron. Kicsit meg is ijedtem, mert ugye a péntek a versenyről szólt, és 25 gyermek esetében ez óriási munkával járt számomra. Szerencsémre Dorogi Csaba édesapja is szabin volt ezen a napon és segített bonyolítani a mérlegelést az egész nap folyamán. Itt szeretnék neki köszönetet mondani, mert ha ő nincs, akkor valószínűleg mai napig is a pénteki nap fáradalmait pihenném a sok séta és mérlegelés miatt.

A gyermekek megérkezése után Andrással rövid tájékoztatót tartottunk a verseny menetéről, majd jöhetett a reggeli és aközben a tesztlapok kitöltése. A verseny szabályzatáról néhány szót: A tesztet amit kitöltöttek a gyerekek minden egyes pont 1 kg-i halnak számított. Minden egyes hal gramm pontossággal került lemérésre és a hal súlya kilónként 1 pontot ért, még a darabszámáért is járt 1 plusz pont. Minden egyes kárász, amit megfogtak a gyerekek 0,3 kg-nak volt beírva. Így próbáltuk az esélyeket kiegyenlíteni az ügyesek és a kevésbé ügyesek között. Így a három féle pontszám eredményezte a végeredményt. A palánták kettesével kerültek 1 csapatba. Az idősebbek mellé kerültek kisorsolásra a fiatalok, majd a horgászállások. 1 csapaton belül 3 bottal lehetett horgászni és mindenféle halfaj beleszámított a versenybe. Egyedül a páratlan létszám miatt Dorogi Csabának nem jutott pár így ő vállalta, hogy egyedül szerepel 1 csapaton belül. Díjazásra az I.-II.III. helyezett, és a legnagyobb hal fogója került.

A reggeli tájékoztató után a verseny dudaszóval indult. Óriási lelkesedéssel kerültek a szerelékek a helyükre és megindult az etetés is. Egyik szemem sírt a másik meg nevetett. Jobb is ez itt kint a természetben a gyerekeknek, mint a fránya TV előtt ülni, vagy a tabletet nyomogatni. Sokan fenekezős módszer választottak, főleg feeder és bojlis botokkal. De sok helyen előkerült a match és a rakós, valamint a spicc bot is.

A délelőtti órák elkezdtek nagyon felpörögni, sok halat sikerült húzniuk a csapatoknak, de sajnos megint voltak olyanok akiket elkerültek a halak. Nem baj nyugtattam őket, ami késik, az nem múlik. Jót is tett az ebéd a fiataloknak és a halaknak is. A verseny újra elindult dudaszó kíséretében. A gyerekek folyamatosan húzták a halakat, nem győztünk mérlegelni. A kora délutáni órákban Dorogi Csaba és a Hajnal Vince-Magi Zsolt páros szinte fej-fej mellett haladtak az első helyezésért. A Kecső Boldizsár-Szatmári Marcell és a Taricska Viktor-Enyedi Péter párosok próbálták tartani a lépést. Béke Tamás-Szendrei Balázs páros főleg az apróbb halak megfogásával és a darabszám pontozásával próbáltak versenyben maradni. A délután pedig még pörgősebbre sikerült. Sok esetben ketten kevesek voltunk és Balázs vagy András segített be a mérlegelésbe. Teltek múltak az órák, de a horgászpalánták nem fáradtak, nagyon komolyan vették az utolsó percig a versenyt.

Délután, ha jól emlékszem 16:00 –kor került a verseny lefújásra, mert csúnya fekete felhők kezdtek el gyülekezni a tó felett. A gyermekek a nagy filagória alá lettek irányítva. Mi pedig gyorsan lemérlegeltük a haltartóba tett kárászokat, és összegeztünk.

Az eredmény a következő táblázat szerint alakult, és ennek alapján kiosztásra kerültek a díjak.

tablazat cikk

A díjakat így a következő párosok vehették át:

I. Helyezett: Dorogi Csaba

1 helyezet

II. helyezett: Kecső Boldizsár – Szatmári Marcell

2 helyezet

III. helyezett: Taricska Viktor – Enyedi Péter

3 helyezet

Legnagyobb hal megfogója: Enyedi Péter – 7825 gramm Ponty

legnagyobb

A díjkiosztás után viszont olyan dolog következett akire senki nem számított. Dorogi Csaba, mint az I. helyezett, a kupán és az oklevelén kívűl a teljes nyereményét felajánlotta a legfiatalabb horgásznak. A díjat így Arany Zsófi vehette át. Igazán nemes cselekedett volt Csaba részéről. Itt is látszik, hogy a horgászat nem vérre menő sport.

zsofi

És a végére természetesen a jól megérdemelt vacsora sem maradhatott el a szülők és oktatók társaságában, na meg persze a tábortűz. Igaz kicsit nehezen gyulladt meg az eső által megáztatott fa, de jó tábortűz gyújtó mindenre fel van készülve.

Vacsoratabortuz

 

Köszönjük András a felkérést, és nektek is köszönet oktatóknak (Harangi Csaba, Nick Attila, Hegedűs Csaba) akik az első 3 napot oktattátok, és próbáltatok minél többet átadni tudásotokból.

Szeretném én is megköszönni a gilisztafarm tulajdonosának Bátori Józsefnek a bojli felajánlást. Sok szép halat eredményeztek ezen golyók.

Találkozunk augusztusban!!!

A hozzászólások le vannak tiltva.