2018. Kócos Tavi Horgásztábor – I. turnus

2018. július 02-06. között megrendezésre került a Kócos Tavi Horgásztábor I. turnusa. Szép számmal jelentkeztek ismét a kis horgászpalánták. A megszokottaknak híven az első napon András a tógazda oktatta a gyerekeket. Bemutatásra került a halak élővilága, a hazánkban előforduló halfajaink, és azokból is a védett halfajok. Továbbá szó esett a hazai vizekről, és a halak kapókedvére ható időjárási tényezőkről. A keddi és szerdai napon jöttek a finom szerelékes horgászat oktatói, akik a palántákat ismételten kiokították a spiccbotos, rakós, match és feeder botos horgászat alapjaiból. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, szép napos idő volt és szép számmal tudtak nagy halat is húzni a tó víziből. Finom szerelékes oktatók: Hegedűs Csaba, Harangi Csaba, Nick Attila.

A csütörtöki napra csapatunkat az ABF-Team-et kérte fel András, hogy a bojlis horgászat alapjait elsajátítsák tőlünk a fiatalok. A pénteki napon pedig a szerzett tapasztalatok alapján horgászverseny bonyolítódott le a gyerekek között.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

Reggel izgatottan ébredtem, és már fél hétkor a tavon voltam. Szokásomhoz híven gyorsan összeállítottam a rodpodot, melyre Palival minden esetben 4 botot készítünk elő a palántáknak. Pontybölcső, matrac, mérlegelő és pontyzsák kicsomagolása következett ezután. Ezzel el is ment az idő, a palánták meg szép sorban meg is érkeztek. Pali csapattársam fél nyolc körül toppant be, gyorsan segített a kipakolás befejezésében. A teljes horgászpalánta létszám egész szépen mutatott, miután mindenki megérkezett. A reggeli órákat oktatással kezdtük. próbáltunk minél többet átadni a gyerekeknek abból a tudásból amit mi már hosszú évek alatt megszereztünk. A sok fiatal gyerek esetében nehéz volt a figyelmet lekötni, ezért néha kicsit zajosabbak voltak a kelleténél. Természetesen mint azt szoktok, ismét meg lett ígérve, hogy a legnagyobb hal kifogója egy ajándék csomagot kap, melyet legalább 15 mm-es bojlival tud megfogni. Miután az oktatás megtörtént, gyors reggeli és a a gyerekek már rohantak is, hogy  aminél jobb horgászhelyeket lefoglalják. Előtte azonban kiosztottam nekik a Horse Baits által felajánlott csalizó bojlikat.

001

A gyerekek óriási kipakolásba kezdtek, és láttam a szemekben az elszántságot, hogy ma mindenki arra készül, hogy élete halát megfogja. Gyorsan körbeszaladtam a tavon, ahol kellett ott segítettem felszerelni vagy éppen bedobni a szereléket a meghorgászandó helyre. Még én ezen fajta elfoglaltságom gyakoroltam, addig Pali is felszerelte az általunk biztosított 4 darab bojlis botot, és azt felcsalizott állapotba a vízbe juttatta.

A halfogás nem akart összeállni az első órákban. Az idő gyorsan melegedett. A gyerekek mindent tőlük telhetőt megtettek, hogy halat húzzanak ki a tó vizéből. Különböző horgászmódszerek kerültek bevetésre, de azért örömmel tapasztaltam, hogy a többség a bojlis napra való tekintettel a nehéz ágyúkat vetette be. Az első nagyhalas kapások 10 óra körül kezdtek el jelentkezni. A pontyok a fűszeres golyókat részesítették ezen órákban előnyben. A későbbiekben a mi 4 bojlis botjainkra is voltak kapások, de érdekes képen ez mind a vajsavas tigrismogyorós ízre. A legnagyobb halért óriási versengés kezdődött. Rozsos Áron 5,5 kg-os pontya már biztató volt. Ezt Balogh Dominik tudta elsőnek megdönteni a déli órákban egy 6,4 kg-os ponttyal.

Az ebéd mindenkinek jól jött. A meleg és forró fejek kicsit lehűltek a filagória alatt. A frissítő is újabb energia bombát adott a fiatalok kezébe. Ahogy lenni szokott, ebéd után máris indultak vissza a táborozók a helyükre. Fél egy körül Pintye Olivér botján óvatos kapás jelentkezett. Igazi nagyhalas kapás volt ez kérem szépen. Az akasztás után lehetett látni a bot spiccén, hogy ez egy igazi jó hal lesz. 10-15 perces fárasztás után már a matracon feküdt a gyönyörű tükör ponty. Mérlegelés után mindenkiben tudatosult, hogy ez bizony az eddigi legnagyobb. Súlya 8,04 kg-ot nyomott.

Pintye Oliver

A többiek is próbáltak versenyben maradni, de sajnos sem a nagy meleg, sem pedig a légnyomás nem kedvezett a halak kapókedvének. Ettől függetlenül le a kalappal a kis horgászok előtt, hiszen az utolsókig kitartottak és mindenki tette a dolgát.

Fél 5-kor a tábor ezen napja lezárásra került. Pintye Olivér gyönyörű tükrös pontyát senki nem tudta megdönteni, így a legnagyobb halért járó felajánlás az ő részére került átadásra. GRATULÁLUNK Olivér, csak így tovább.

haldij

PÉNTEK – VERSENY NAP

Reggel a gyerekek előtt nem sokkal értem a vízpartra. Nem sok előkészületi dolgom volt, csupán a horgászállások közepére egy mérlegelő helyet felállítanom. A megszokott módon ugyanis a péntek a verseny nap volt. A 4 napost tudást beszívva és feldolgozva, a palánták eldönthették, hogy milyen módszerrel szeretnének versenyezni. Sajnos a mai napra Pali csapattársam már nem tudott szabadságot intézni, így a reggeli órákat kávézással és minél több energia ital bevitelével töltöttem, hisz tudtam, hogy a pénteki nap nem lesz egyszerű. Viszont nagy reményeim voltak, hiszen szombatra mondták a hideg front betörését és a lehülést.

A nagy filagória alatt összegyűltünk és közösen megreggeliztünk, majd András ismertette a verseny szabályzatot: Minden egyes hal gramm pontossággal került lemérésre és a hal súlya kilónként 1 pontot ért, még a darabszámáért is járt 1 plusz pont. Minden egyes kárász-apróhal, amit megfogtak a gyerekek 0,2 kg-nak volt beírva. Így próbáltuk az esélyeket kiegyenlíteni a nagyobbak és kisebbek között. Így a kétféle pontszám eredményezte a hal összsúlyát. Még egy lapáttal rátéve a palánták a reggeli órákat teszt írással kezdték. A 35 maximális pontszámú teszt eredménye is beleszámított a versenybe. A teszt az első 4 nap elméleti anyagából tevődött össze.

A gyerekek a csapatokat maguk alakíthatták ki. 3 fő került egy csapatba, de 2 db 4 fős csapat is kialakult. Csapatonként 3 bottal lehetett horgászni, horgászmódszer szabadon választható volt.  A mérlegeléseket jómagamat is beleszámolva négyen végeztük. Nem volt ez rossz ötlet Andrástól, hisz ebbe egy ember azt hiszem lemerült volna nap végére :) .

A nap halfogás szempontjából ismét nagyon lassan pörgött fel. A hidegfront is váratott magára. Nem is akartak enni a halak azzal a lendülettel, mint azt vártuk tőlük. Több csapattal is sikerült beszélgetnem a taktikák vonatkozásában. Volt olyan csapat aki megosztotta maga között a 3 botot, és eggyel pontyoztak, eggyel harcsáztak és egy ember bevállalta az apróhalak horgászatát. Minden hal pontot ért, így szerintem is ez lehetett a nyerő taktika. Voltak azonban olyanok aki a nagy hal mellett voksoltak és a végsőkig kitartottak az elképzelésük mellett.

Mivel részeredményt még délben sem sikerült összeállítanom, így teljesen ismeretlen volt számomra a mezőny állása. Azonban az amit mindeni látott, hogy a halőrházzal szembeni oldalnak valahogy jobban ment a hal. Ettől függetlenül senki nem tudott semmit és a végsőkig kitartottak a horgászok. A versenyt délben az ebéd szakította meg, majd némi frissítő és jégkása. Ezek után újra akcióba lendültek a kis horgászok és egészen fél ötig robotoltak megállás nélkül.

A lefújást követően gyorsan szaladtam fel és a mérlegelő lapokat összeszedve már el is kezdtem az összesítést. Magamhoz vettem azokat a teszt lapokat is, melyeket a reggeli órákban a verseny előtt töltöttek ki s a versenyzők és amelyeket András délben kijavított. Nem kis munka volt felvinni az eredményeket. Első körben a halk súlyát összesítettem csapatonként, ugye ezzel már kialakult egy sorrend. Érdekes volt látni, hogy mikor a teszt eredményeket is felvittem, az némileg átrendezte a helyezettek sorrendjeit. Nagy tanulság lesz ez a jövőben mindenkinek, hiszen ha ezek alapján fog máskor is az összpontszám kialakulni, akkor több mint érdemes figyelni az elméleti anyagra is.

A díjakat így a következő párosok vehették át:

I. HELYEZETT: Kerekes Balázs – Nagy Szabolcs – Szatmári Marcell

1 helyezett

II. HELYEZETT: Ferenczi Márton – N. Kristóf levente – Vilmányi Mátyás

2 helyezett

III. HELYEZETT: Arany Zsófia – Feczkó Tamás – Feczkó Zoltán – Tóth Illangó

3 helyezett

Legnagyobb hal megfogója: Török Nándor – 7002 gramm Ponty

torok nandor

A nyerteseknek GRATULÁLUNK, de hát ha már nyertesekről beszélünk, akkor itt minden táborozó nyert. Aki nem ért el helyezést az ne csüggedjen, hiszen jó társaságban voltatok, jó környezetben, kint a természetben, és egy olyan csodálatos dologgal foglalkozhattatok 5 napon keresztül, mint a horgászat. Külön megszeretném dicsérni Feczkó Tomikát, aki a tesztet 35 pontosra, azaz hibátlanul töltötte ki.

Az eredményhirdetést a jól megérdemelt helyszínen főzött vacsora követte, mely már a szülők és az oktatók jelenlétében zajlott. Nem tudom, hogy ki és kik főzték ezt a babgulyást, de ez világbajnokra sikeredett.

vacsora

Köszönjük András a felkérést, és nektek is köszönet oktatóknak (Harangi Csaba, Nick Attila, Hegedűs Csaba) akik az első 3 napot oktattátok, és próbáltatok minél többet átadni tudásotokból.

És külön köszönet a tábor támogatóinak, akik megfelelő mennyiségű etető anyaggal és csalival láttátok el a gyerekeket, hogy esetlegesen álmaik halát megfoghatták ezen a héten. Valamint köszönet a felajánlásokért, melyeket ajándékcsomagokként átadhattunk a helyezetteknek.

dream fish

specialmix

horse logo

Augusztusban találkozunk!!!

A hozzászólások le vannak tiltva.