2019. Kócos Tavi Horgásztábor – I. turnus

2019. június 24-28. között megrendezésre került a 2019. évi Kócos Tavi Horgásztábor I. turnusa. Ugyancsak szép számmal jelentkeztek ismét a kis horgászpalánták. A megszokottaknak híven az első napon András a tógazda oktatta a gyerekeket. Bemutatásra került a halak élővilága, a hazánkban előforduló halfajaink, és azokból is a védett halfajok. Továbbá szó esett a hazai vizekről, és a halak kapókedvére ható időjárási tényezőkről. A keddi és szerdai napon jöttek a finom szerelékes horgászat oktatói, akik a palántákat ismételten kiokították a spiccbotos, rakós, match és feeder botos horgászat alapjaiból. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, szép napos idő volt és szép számmal tudtak több halat is húzni a tó víziből. Finom szerelékes oktatók: Hegedűs Csaba, Harangi Csaba, Nick Attila.

A csütörtöki napra csapatunkat az ABF-Team-et kérte fel András, hogy a bojlis horgászat alapjait elsajátítsák tőlünk a fiatalok. A pénteki napon pedig a szerzett tapasztalatok alapján horgászverseny bonyolítódott le a gyerekek között.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

Csütörtök reggelén a szokásos időpontban érkeztem a tóra. Már fél hétkor pakolgattam és készültem a palántákkal való találkozásra. Pali csapattársam kicsit később érkezett, úgy fél nyolc felé jelent meg. Elkésni azonban ő sem késett el semmiről. A palánták szépen sorban érkeztek. Jöttek itt fiatalok, kicsik és még kisebbek. Újra örömmel töltött el, hogy nagyon sok vissza térő táborozóval találkozhattam. Több közölük már évről évre táborozik itt a tavon. A szokott módon gyorsan felállítottam rod-podom és Palival el is helyeztünk rá 4 botot, mellyel a palántákat segítettük a minél nagyobb hal megfogásában. Tovább fokozva az esélyt, kereken 5 kg mennyiségű bojlit bocsájtottunk rendelkezésre a palántáknak 4 fajta fűszeres ízesítéssel. A korosztály teljesen vegyes volt. Bőven akadt 10 évnél fiatalabb kis horgász is. Félteni nem féltettem őket, hiszen az előző évek is bebizonyították, hogy nagyon ügyes ezen korosztály is.

A teljes horgászpalánta létszám egész szépen mutatott, miután mindenki megérkezett. A reggeli órákat oktatással kezdtük. Próbáltunk minél többet átadni a gyerekeknek abból a tudásból amit mi már hosszú évek alatt megszereztünk. A sok fiatal gyerek esetében nehéz volt a figyelmet lekötni, ezért néha kicsit zajosabbak voltak a kelleténél. Természetesen mint azt szoktok, ismét meg lett ígérve, hogy a legnagyobb hal kifogója egy ajándék csomagot kap, melyet legalább 15 mm-es bojlival tud megfogni. Miután az oktatás megtörtént, gyors reggeli és a a gyerekek már rohantak is, hogy  aminél jobb horgászhelyeket lefoglalják.

001 kocos

Ahogy teltek múltak az órák, egyre melegebb lett. Az általunk bedobott bojlis botok az istenért sem akartak működni. A palántáknak is a kisebb pontyokból jutott az elején. 10 óra környékén sikeredett az első nagyobbacska pontyot megfogni Ferenczi Mártonnak, de nem sokáig örülhetett, hiszen 11 óra után pár perccel Dobó Mendel matracán egy 7,04 kg-os ponty várta a sztárfotót. Hatalmas verseny szellem alakult ki, mindenki küzdött a a legnagyobb halért.

A forró és túlfűtött fejeknek jól is esett az ebéd a viszonylag hűvös filagória alatt. Ebéd és némi frissítő után ugyanazzal a lendülettel kezdődött elölről minden. Csaliztunk Palival és trükköztünk, de a halak nem akarták az igazat. Meleg is volt veszedelmesen. Volt szerencsém csónakkal meglátogatni a szigetet kora délután egy beszakadt spomb miatt, és olyat láttam amilyet szerintem még senki. A tó elejében elhelyezkedő csobogó-levegőztető előtt 6-8 méterre a tó összes pontya nekem pózolt. Jöttek a frissítőért ők is, csak úgy pipáltak. Szerintem 10 m2-ren 20-30 db pontyot tudtam számolni. Na gyorsan ki a partra és több palántának is zig-rig szerelék került felszerelésre. Sajnos ez sem akarta az igazat, vagy csak kicsit türelmetlenek voltunk.

15 óra előtt Arany Máté botján határozott kapás jelentkezett és a ráemelés pillanatában érezhető volt, hogy ez nem lesz piskóta. Összefeszültek a karok az izmok, a bot és a monofil zsinór. Elképzelni nem lehetett, hogy azok a furcsa hangok éppen élő szövetből, csontból vagy a karbon botból hallatszanak. Kis idő után érezhető volt, hogy ez nem kis hal de nem is ponty lesz. A parthoz húzva a fenevadat az többször bebizonyította hatalmas erejét és rendíthetetlenül tört ki 10-20 métereket. A precízen beállított fék és a rutinos horgász kezelte a problémát és Amurunk végül is csak a matracon végezte.

002 kocos

Gratulálunk kisember, ügyes voltál. Megküzdöttél eme szörnyeteggel és a maga 7,5 kg-os súlyával.

A hatalmas hal híre futótűzként terjed a palánták között. Ki elismerve bólintott, ki pedig csalási elméleteket gyártott magában, hogy ez nem is 15 mm-es bojlival volt megfogva, hanem 10 mm-sel. Egyet jegyezzetek meg kispalánták. A bojlis horgász a másik horgász halának is ugyanúgy örül, mintha maga fogta volna azt meg.

Sajnos a napot nem lehetett végighorgászni ugyanis 15:00 után komoly sötétedés kezdődött a viharfelhők gyülekezése miatt. Volt is kisebb csimbumm cirkusz. Pedig az ilyen idő után eszik a hal csak igazán, de mire elállt az eső, addigra a táborozóknak már haza kellett menniük.

PÉNTEK – VERSENY NAP

Reggel a gyerekek előtt nem sokkal értem a vízpartra. Nem sok előkészületi dolgom volt, csupán a horgászállások közepére két mérlegelő helyet felállítanom. A megszokott módon ugyanis a péntek a verseny nap volt. A 4 napost tudást beszívva és feldolgozva, a palánták eldönthették, hogy milyen módszerrel szeretnének versenyezni. Sajnos a mai napra Pali csapattársam már nem tudott szabadságot intézni, cserébe viszont Farkas Laci cimborám állt rendelkezésemre, segítségemre.

A kora reggeli órák, azaz az az időpont mikor a gyerekek szépen sorba érkeztek; az időt Farkas Laci cimborám töltette el tartalmasan. 2 db panama etetőhajót hozott ki magával bemutatásra, hogy hogyan is működik egy behúzás és egy etetés. Továbbá felajánlotta, hogy a gyerekek rendelkezésére áll és aki igényli annak a verseny ideje alatt a készségét a megfelelő helyre vontatja be a hajókkal. Volt öröm, nagyon sokan eljátszottak az etetőhajókkal a reggeliig.

Ezek után nagy filagória alatt összegyűltünk és közösen megreggeliztünk, majd András ismertette a verseny szabályzatot: Minden egyes hal gramm pontossággal került lemérésre és a hal súlya kilónként 1 pontot ért, még a darabszámáért is járt 1 plusz pont. Minden egyes kárász-apróhal, amit megfogtak a gyerekek 0,3 kg-nak volt beírva. Így próbáltuk az esélyeket kiegyenlíteni a nagyobbak és kisebbek között. Így a kétféle pontszám eredményezte a hal összsúlyát. Még egy lapáttal rátéve a palánták a reggeli órákat teszt írással kezdték. A teszt eredménye is beleszámított a versenybe. A teszt az első 4 nap elméleti anyagából tevődött össze.

Arany Máté is átvehette a csütörtöki nap legnagyobb haláért járó díjat. Ügyes voltál csak így tovább.

AM

A gyerekek sorba rendeződve húztak a horgász állásokért. 1 horgászálláson 2 személy foglalt helyet, és 1 bottal lehetett horgászni. A megfelelő etetőanyag adalékok is kimérésre kerültek, továbbá csontik és giliszták kiosztása.

A nap elég gyorsan elkezdett felpörögni, a tegnapi hidegfrontnak köszönhetően. Elsőnek a szél bizonygatta az erejét, majd a halak is szépen sorban. Volt itt mindenféle taktika kérem szépen. A finom szerelékes horgászattól a bojlisig. Mivel részeredményt még délben sem sikerült összeállítanom, így teljesen ismeretlen volt számomra a mezőny állása. Azonban az amit mindeni látott, hogy a csobogó előtt és annak két oldalán valahogy jobban ment a hal. Ettől függetlenül senki nem tudott semmit és a végsőkig kitartottak a horgászok. A versenyt délben az ebéd szakította meg, majd némi frissítő és jégkása. Ezek után újra akcióba lendültek a kis horgászok és egészen négyig robotoltak megállás nélkül.

A legnagyobb halért is óriási küzdelem ment, hiszen az is díjazást érdemelt a nap végén. Mivel a verseny 16:00-ig tartott és a 15:59 -kor megakasztott hal még beleszámított a végeredménybe, így a végsőkig kitartottak a palánták.

Több szebb méretű hal is matracra került ideiglenesen, emellett pedig rengeteg kisebb 1,5 kg környékén. Volt aki az afrikai harcsák horogra csalására tette fel a versenynapját, volt aki a nagy szélben is úszós szerelékkel próbált darabszámot növelni, ezzel összpontszámot is.

A lefújást követően gyorsan szaladtam fel és a mérlegelő lapokat összeszedve már el is kezdtem az összesítést. Magamhoz vettem azokat a teszt lapokat is, melyeket a reggeli órákban a verseny előtt töltöttek ki s a versenyzők és amelyeket András délben kijavított. Nem kis munka volt felvinni az eredményeket. Első körben a halak súlyát összesítettem horgászonként, ugye ezzel már kialakult egy sorrend. Érdekes volt látni, hogy mikor a teszt eredményeket is felvittem, az némileg átrendezte a helyezettek sorrendjeit. Nagy tanulság lesz ez a jövőben mindenkinek, hiszen ha ezek alapján fog máskor is az összpontszám kialakulni, akkor több mint érdemes figyelni az elméleti anyagra is.

Resize of 20190628_164109

A díjazás kiosztásakor 2 korosztályra kerültek felbontásra a palánták, így a 10 éven aluli és felüli korosztály is díjazva lett. A 10 éven felüli korosztály esetében: I; II; III; IV; V. helyezett és legnagyobb hal díj került kiosztásra,még a 10 éven aluli korosztály esetében I; II; III. helyezett és a legtöbbet fogó hal díj került kiosztásra. Ezek alapján az eredmények:

10 éven felüli korosztály:

I. helyezett: Bagdács Roland

bagdacs_roland

II. helyezett: Pintye Olivér

pintye_oliver

III. helyezett: Arany Máté

arany_mate

IV. helyezett: Vilmányi Mátyás

vilmanyi_matyas

V. helyezett: Dobó Márk

dobo_mark

Legnagyobb hal fogója: Ferenczi Márton (6385 g-os ponty)

ferenczi_marton

10 éven aluli korosztály:

I. helyezett: Tóth Bernárd

(pótolom a fotót)

II. helyezett: Nagy Kristóf Levente

toth_bernard

III. helyezett: Pásztori László

pasztori_laszlo

Legtöbb hal fogója: Háló Liliána (6 db hal)

halo_liliana

Statisztika összesen:

146.494 gramm összfogás; 64 db ponty-14 db afrikai harcsa-4 db egyéb hal; azaz összesen 82 db hal

A nyerteseknek GRATULÁLUNK, de hát ha már nyertesekről beszélünk, akkor itt minden táborozó nyert. Aki nem ért el helyezést az ne csüggedjen, hiszen jó társaságban voltatok, jó környezetben, kint a természetben, és egy olyan csodálatos dologgal foglalkozhattatok 5 napon keresztül, mint a horgászat. Az eredményhirdetést a jól megérdemelt helyszínen főzött vaddisznó pörkölt követte, mely már a szülők és az oktatók jelenlétében zajlott.

Köszönjük András a felkérést, és nektek is köszönet oktatóknak (Harangi Csaba, Nick Attila, Hegedűs Csaba) akik az első 3 napot oktattátok, és próbáltatok minél többet átadni tudásotokból.

És külön köszönet a tábor támogatóinak, akik megfelelő mennyiségű etető anyaggal és csalival láttátok el a gyerekeket, hogy esetlegesen álmaik halát megfoghatták ezen a héten. Valamint köszönet a felajánlásokért, melyeket ajándékcsomagokként átadhattunk a helyezetteknek.

Utóiratként pedig még annyit megemlítenék, hogy a jól elvégzett alapozott etetés, sajnos ritka esetben akkor érik be, amikor már a horgász feláll a horgászhelyéről és elhagyja azt. De akik a versenyen a csobogó előtt és a sziget jobb sarkánál ültek, azok bizony alaposan és jól etethettek. És hogy miért? Hát pár fotó a verseny utáni órákról:

A hozzászólások le vannak tiltva.