2019. Kócos tavi Horgásztábor – II. turnus

2019. július 08-12. között megrendezésre került a 2019. évi Kócos Tavi Horgásztábor II. turnusa. Ugyancsak szép számmal jelentkeztek ismét a kis horgászpalánták. A megszokottaknak híven az első napon András a tógazda oktatta a gyerekeket. Bemutatásra került a halak élővilága, a hazánkban előforduló halfajaink, és azokból is a védett halfajok. Továbbá szó esett a hazai vizekről, és a halak kapókedvére ható időjárási tényezőkről. A keddi és szerdai napon jöttek a finom szerelékes horgászat oktatói, akik a palántákat ismételten kiokították a spiccbotos, rakós, match és feeder botos horgászat alapjaiból. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, szép napos idő volt és szép számmal tudtak több halat is húzni a tó víziből. Finom szerelékes oktatók: Hegedűs Csaba, Nick Attila. Harangi Csaba sajnos nem tudott eljönni erre a turnusra, de a következőre annál nagyobb szeretettel várjuk.

A csütörtöki napra csapatunkat az ABF-Team-et kérte fel András, hogy a bojlis horgászat alapjait elsajátítsák tőlünk a fiatalok. A pénteki napon pedig a szerzett tapasztalatok alapján horgászverseny bonyolítódott le a gyerekek között.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

Csütörtök reggelén a szokásos időpontól eltérően kicsit korábban érkeztem a tóra. Már fél hétkor pakolgattam és készültem a palántákkal való találkozásra. A palánták szépen sorban érkeztek. Jöttek itt fiatalok, kicsik és még kisebbek, lány és fiú. Újra örömmel töltött el, hogy nagyon sok vissza térő táborozóval találkozhattam. Több közölük már évről évre táborozik itt a tavon. A szokott módon gyorsan felállítottam rod-podom és 2 botot helyeztem el rá, mellyel a palántákat segítettük a minél nagyobb hal megfogásában. Tovább fokozva az esélyt, kereken 5 kg mennyiségű bojlit bocsájtottam rendelkezésre a palántáknak fűszeres ízesítéssel. A z előző heti Ohati pecámból még maradt vagy 50 db etetőgombóc is meggyúrva, mely a napon egy vödörben kellemes savanyú szagúra érett. Magammal vittem az etető hajómat is, és a csobogó előtti pályaszakaszt tűztem ki bojlis állásnak, ide etettem be.  Visszatérve a gyerekekre, a korosztály teljesen vegyes volt. Bőven akadt 10 évnél fiatalabb kis horgász is.

A teljes horgászpalánta létszám egész szépen mutatott, miután mindenki megérkezett. A reggeli órákat oktatással kezdtük. Próbáltam minél többet átadni a gyerekeknek abból a tudásból amit mi már hosszú évek alatt megszereztünk. A sok fiatal gyerek figyelmét egész jól le tudtam kötni, kíváncsiak voltak, és kérdeztek is. Természetesen mint azt szoktam, ismét meg lett ígérve, hogy a legnagyobb hal kifogója egy ajándék csomagot kap, melyet legalább 15 mm-es bojlival tud megfogni. Miután az oktatás megtörtént, gyors reggeli és a a gyerekek már rohantak is, hogy  aminél jobb horgászhelyeket lefoglalják.

Egész héten hűvös idő volt, ami a halfogásnak mindig kedvez. Nem is hiányzott az a nagy kánikula, sem nekem sem pedig a palántáknak. A gyerekek a tó mindkét hosszú oldalán helyet foglalhattak. Az én oldalam a halőrház felőli oldal volt, itt segédkeztem, itt mérlegelte. A másik oldalon Feczkó Tomika régi táborozó vállalta el a segítő szerepet. Köszönöm neki, nagyon jól helyt állt, és nagyon sokat segített nekem. Teltek múltak a percek és az órák. Több ponty is horogra akadt a palántáknak. A mellettem ülő fiatal horgász sorra húzta a kisebb pontyokat, de az én 2 botom sajnos nem akart működni. Az etetőhajóval ismét megetettem a pályát és még zamatosabb csalit kínáltam fel, az összes trükkömet bevetve.

am001

Na azért ennek nem lehetett ellenállni. PVA BAG. Jelentkezett is egy ejtős kapás, majd hirtelen kirohanás történt de sajnos nem lett meg. A 60 grammos ólom sajnos nem tudta ellátni az önakasztás elvét. A kapást pont végig nézte András is. Na fiúk ti itt nem fogtok pontyot. Beállt a savanyú szagú gombócokra az amúr. És igaza is lett, mint az később kiderült. Jött is a következő kapás, ez már megakadt, és jól tartott a horog. A mellettem üllő ifjú horgász fáraszthatott elsőnek a 3,9 méteres 3,5 librás bojlis bottal. Elkezdődött a játék, amely a végén már háború lett. Fáradtak a lábak, fáradtak a karok, csak az amúr nem akart fáradni. Aztán csak sikerült matracra fektetni. Mondtam én, hogy az amúrt jól ki kell fárasztani, mert bosszút tud állni. A kis ifjú horgász most megtanulta. Nem csak ő hanem társa is akivel együtt akartak fotózkodni. Az amúr pofon az amúr pofon. Torzul az arc, torzul a tekintet.

am003

am002

A nap tovább folytatódott, az ebéd jól esett a kis horgászoknak. Ebéd után következett a 2. félidő. A bojlis botjaimon még 2 kapás volt, természetesen amúrok jelentkeztek, melyből egyet sikerült is megfogni dupla 20 mm-es süllyedő golyókkal. A túlparton is szép számmal kerültek ki halak a vízből. Főleg epres, szilvás és fűszeres golyók működtek. Sokan a bojlis nap ellenére az afrikai harcsákat kergették, elég jó sikerrel. A pióca és a csirkemáj nem vallott szégyent. Az etetőhajómba is jól bírta az aksi, hiszen egész nap húztam vele a szereléket a gyerekek részére.

A legnagyobb pontyot is sikerült megfogni Feczkó Tokima oldalán. Ez Kerekes Balázsnak sikerült, egy 9530 grammos tőponty személyében. Ajándékát pénteken vehette át a díjátadón.

b035

PÉNTEK – VERSENY NAP

Reggel a gyerekek előtt nem sokkal értem a vízpartra. Nem sok előkészületi dolgom volt, csupán a horgászállások közepére egy mérlegelő helyet felállítanom. A megszokott módon ugyanis a péntek a verseny nap volt. A 4 napost tudást beszívva és feldolgozva, a palánták eldönthették, hogy milyen módszerrel szeretnének versenyezni. Segítségemre az egyik palánta apukája érkezett illetve Feczkó Tomika.

Ezek után nagy filagória alatt összegyűltünk és közösen megreggeliztünk, majd András ismertette a verseny szabályzatot: Minden egyes hal gramm pontossággal került lemérésre és a hal súlya kilónként 1 pontot ért, még a darabszámáért is járt 1 plusz pont. Minden egyes kárász-apróhal, amit megfogtak a gyerekek 0,3 kg-nak volt beírva. Így próbáltuk az esélyeket kiegyenlíteni a nagyobbak és kisebbek között. Így a kétféle pontszám eredményezte a hal összsúlyát. Még egy lapáttal rátéve a palánták a reggeli órákat teszt írással kezdték. A teszt eredménye is beleszámított a versenybe. A teszt az első 4 nap elméleti anyagából tevődött össze. A gyerekek párba kerültek összesorsolásra és ezek alapján foglalhatták el a horgászállásaikat. Ettől függetlenül a verseny természetesen egyéni volt, melyben díjazásra került a 10 éven felüli és aluli korosztály is. Sőt kicsit megfűszerezve, hiába egyéni versenyről volt szó, de csapatként horgásztak, így a díjazott horgász társa is díjazásba részesült.

A reggeli órák a reggeli elfogyasztásával, és a horgász totó kitöltésével zajlott. Nagy volt a zsongás, nagy volt a verseny szellem. A filagória alól kivonulva megtörténtek a sorsolások, párba rendeződések. Közben Feczkó Tokima kimérte az etetőanyagokat, csontikat.

A dudaszót mindenki úgy várta mint a messiást. Ahogy elhangzott, sorra indult meg az etetés, a botok bevetése. Gyorsan körbe szaladtam a mérlegelő lapokra rögzítettem a neveket és a horgászállások helyeit. Közben az esetleges kérdésekre még válaszoltam. Több fajta módszert sikerült megszemlélnem. Többen a nagyhalas horgászmódszert választották, ezek közül valaki csak pontyra és amúrra, még mások csak afrikai harcsára voksoltak. Voltak akik versenyládán ülve az apró, de sok hal megfogását tűzték ki célnak.

A pénteki napon ugyancsak nem volt kánikula jót is tett a halfogásnak. Sorra húzták a szebbnél szebb halakt a palánták. Volt hogy egyszerre 5-6 halat is hoztak a mérlegelő álláshoz mérlegelni. A gyerekek mindegyike nagyon kíméletesen bánt a hallal, hatalmas megelégedésemre. A horog kiszabadítása is jóval ügyesebben ment mint az előző táborok alkalmával. Egyedül még ez a fránya bognár tüske okozott gondot még nekünk is rutinos ponty horgászoknak.

A verseny nagyon kiélezett volt. Hatalmas küzdés volt minden egyes beállón, mindenki halat akart fogni és mindenki díjazásban akart részesülni. Pörgött az élet a vízparton, a pörgést csak az ebédidő szakította félbe. A finom ebéd és frissítő után már szaladtak is a palánták a helyükre. A verseny dudaszóval folytatódott. nekem is jutott egy kis szabadidő, így részeredményt tudtam rögzíteni, valamint András is kitudta javítani a horgász totókat. A délutáni órák is sok halat eredményeztek, és hatalmas kitartást. Minden egyes halnak örülni kellett, hiszen a végén a pontozási rendszernek köszönhetően akár tizedek dönthettek az egyes helyezettek között.

A verseny délután 4 – kor került lefújásra. Szaladtam is fel összesíteni, és a díjakat rendezni, válogatni.

Az eredmény hirdetés statisztikával kezdődött. A statisztika szerint a következő számok rajzolódtak ki:

10 éven aluli korosztály:

Összfogás: 37875 gramm ; pontyok száma: 11 db ; Amúrok száma: 0 db ; Harcsák száma: 5 db ; Egyéb hal száma: 4 db ; Összesen halak száma: 20 db

10 éven felüli korosztály:

Összfogás: 188428 gramm ; pontyok száma: 60 db ; Amúrok száma: 0 db ; Harcsák száma: 18 db ; Egyéb hal száma: 34 db ; Összesen halak száma: 112 db

10 éven aluli korosztály díjazása:

I. helyezett: TÓTH BERNÁRD (kupa + értékes tárgynyeremény)

II. helyezett: NAGY KRISTÓF LEVENTE (kupa + értékes tárgynyeremény)

III helyezett: OSZTOTICS BERTALAN (kupa + értékes tárgynyeremény)

A helyezettek csapattársai: HÜSE DÁVID; FERENCZI MÁRTON; MOLNÁR MIHÁLY (értékes tárgynyeremény)

10 éven felüli korosztály díjazása:

I. helyezett: FERENCZI MÁRTON (kupa + értékes tárgynyeremény)

II. helyezett: PINTYE OLIVÉR (kupa + értékes tárgynyeremény)

III helyezett: BALOGH DOMINIK (kupa + értékes tárgynyeremény)

A helyezettek csapattársai: NAGY KRISTÓF LEVENTE; TÖRÖK NÁNDOR; VILMÁNYI MÁTYÁS (értékes tárgynyeremény)

Legnagyobb hal megfogója:

MOLNÁR MIHÁLY BENEDEK 6540 gramm  (kupa + értékes tárgynyeremény)

Legnagyobb átlagsúly:

MOLNÁR MIHÁLY BENEDEK 6540 gramm (értékes tárgynyeremény)

Végig kitartó női horgász:

TÓTH ILLANGÓ (értékes tárgynyeremény)

Bojlis nap legnagyobb halfogója:

KEREKES BALÁZS 9530 gramm (értékes tárgynyeremény)

A nyerteseknek GRATULÁLUNK, de hát ha már nyertesekről beszélünk, akkor itt minden táborozó nyert. Aki nem ért el helyezést az ne csüggedjen, hiszen jó társaságban voltatok, jó környezetben, kint a természetben, és egy olyan csodálatos dologgal foglalkozhattatok 5 napon keresztül, mint a horgászat. Az eredményhirdetést a jól megérdemelt helyszínen főzött vaddisznó pörkölt követte, mely már a szülők és az oktatók jelenlétében zajlott.

Köszönjük András a felkérést, és nektek is köszönet oktatóknak (Nick Attila, Hegedűs Csaba) akik az első 3 napot oktattátok, és próbáltatok minél többet átadni tudásotokból.

És külön köszönet a tábor támogatóinak, akik megfelelő mennyiségű etető anyaggal és csalival láttátok el a gyerekeket, hogy esetlegesen álmaik halát megfoghatták ezen a héten. Valamint köszönet a felajánlásokért, melyeket ajándékcsomagokként átadhattunk a helyezetteknek.

A hozzászólások le vannak tiltva.