2019. Kócos tavi Horgásztábor – III. turnus

2019. augusztus 12-16. között megrendezésre került a 2019. évi Kócos Tavi Horgásztábor III. turnusa. Ugyancsak szép számmal jelentkeztek ismét a kis horgászpalánták. A megszokottaknak híven az első napon András a tógazda oktatta a gyerekeket. Bemutatásra került a halak élővilága, a hazánkban előforduló halfajaink, és azokból is a védett halfajok. Továbbá szó esett a hazai vizekről, és a halak kapókedvére ható időjárási tényezőkről. A keddi és szerdai napon jöttek a finom szerelékes horgászat oktatói, akik a palántákat ismételten kiokították a spiccbotos, rakós, match és feeder botos horgászat alapjaiból. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, szép napos idő volt hatalmas kánikulával, és meglepő módon szép számmal tudtak több halat is húzni a tó víziből. András tájékoztatása szerint a hétfő és a keddi kánikula nemhogy visszafogta volna a halak kapókedvét, hanem nagyon jól ettek. Több folyami harcsa is matracra került ezen a két napon. A szerdai napon jött a lehűlés és vele az eső. A táborozók kétszer áztak el, és a halak sem ettek olyan jól, pedig hát a hidegfront mindig jól jön. Ami viszont biztató volt, hogy a kevesebb néha több, mert ezen a napon a termetesebb halak ettek. A legnagyobb hal ezen a napon egy 12 kilós ponty volt és jó néhány 8-9 kilós hal is a matracra került ideiglenesen.

A csütörtöki napra csapatunkat az ABF-Team-et kérte fel András, hogy a bojlis horgászat alapjait elsajátítsák tőlünk a fiatalok. A pénteki napon pedig a szerzett tapasztalatok alapján horgászverseny bonyolítódott le a gyerekek között.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

Csütörtök reggelén a szokásos időpontól eltérően kicsit korábban érkeztem a tóra. Már fél hétkor pakolgattam és készültem a palántákkal való találkozásra. A palánták szépen sorban érkeztek. Jöttek itt fiatalok, kicsik és még kisebbek, lány és fiú. Újra örömmel töltött el, hogy nagyon sok vissza térő táborozóval találkozhattam. Több közölük már évről évre táborozik itt a tavon. A szokott módon gyorsan felállítottam rod-podom és Pali érkezése után 4 botot helyeztünk el rá, mellyel a palántákat segítettük a minél nagyobb hal megfogásában. Tovább fokozva az esélyt, kereken 5 kg mennyiségű bojlit bocsájtottam rendelkezésre a palántáknak ananászos ízesítéssel. Az előző heti Ohati pecánkból is maradt még vagy 50 db etetőgombóc is meggyúrva, mely a napon egy vödörben kellemes savanyú szagúra érett. Magammal vittem újra az etető hajómat is, és a nádfal előtt 4 pontot kijelölve kerültek a helyek megetetésre.  Visszatérve a gyerekekre, a korosztály teljesen vegyes volt. Bőven akadt 10 évnél fiatalabb kis horgász is, meglepő módon elég sok.

A teljes horgászpalánta létszám egész szépen mutatott, miután mindenki megérkezett. A reggeli órákat oktatással kezdtük. Próbáltunk minél többet átadni a gyerekeknek abból a tudásból amit mi már hosszú évek alatt megszereztünk. A sok fiatal gyerek figyelmét egész jól le tudtam kötni, kíváncsiak voltak, és kérdeztek is. Sajnos az oktatást néha hangoskodás zavarta meg. A régi táborozók figyelmét nehéz lekötni olyan oktató szöveggel, melyet már nagyon sokszor halottak. A nagyon fiatal korosztály fel sem fogja még, hogy miről is beszélünk, akit pedig érdekelne az meg a körülötte hangoskodóktól nem tud igazán figyelni.

3t_001

Természetesen mint azt szoktam, ismét meg lett ígérve, hogy a legnagyobb hal kifogója egy ajándék csomagot kap, melyet legalább 15 mm-es bojlival tud megfogni. Miután az oktatás megtörtént, a reggeli közben PVA bagokat készítettem elő, hogy 2 bottal minél hamarabb tudjunk kapást kicsikarni majd a halakból.

3t_002

Sok gyerek számára ismeretlen volt még eme csalizási módszer, talán ezzel kellett volna kezdeni az oktatást, lehet így jobban le lehetett volna kötni őket. A reggeli befejeztével a gyerekek rohantak a horgászhelyekre, hogy készségeiket elhelyezzék.

A hűvösebb időnek köszönhetően a bojlis állást Pali társammal a 6-os helyre rendeztük be és a 4 boté volt így a teljes sziget hossza. A készségeket etetőhajóval húztuk a meghorgászandó területre, és mindegyik behúzás minimális etetést is kapott minden egyes behúzáskor.

t3_003

A kezdet szereléssel és helyezkedéssel kezdődött. Készültek a készségek, kipróbálásra kerültek a dobócsövek, és megtekintésre a bojlis botok.

Összességében tekintve a tó nem nagyon akarta adni a halakt az elmúlt napokhoz képest. A bojlis állásunk azért remekül elkezdett muzsikálni, és sorra elkezdte adni a halakt. Jött a ponty, jött az afrikai is. A palánták sem voltak restek… Elkezdték szépen komótosan ők is húzni a halakt. Elkezdtek enni a termetesebb halak is, aminek aztán mindenki örült, hisz verseny ment a legnagyobb pontyért vagy amurért. 2-3 gyerek ült mindig a 4 bot mellett és várták mikor kerülhetnek sorra. Persze valakinek sajnos csak egy jobb képességű kárász vagy rosszabb esetben egy üres bevágás jutott. Sajnos a kis bagos ólmoknak köszönhetően az önakasztás elve itt nem igazán működik, észnél kell lenni és gyorsnak ha megakarjuk fogni a halat. Na de azért sikerült eredményes akasztást is produkálni így örülhettek a gyerekek.

A horgászatot délben egy ebéd törte meg, melyet szívesen fogyasztottak el a gyerekek a nagy filagória alatt. Az ebéd után pedig uccu vissza  horgászhelyekre. A horgász táborokról, már ami itt a Kócoson zajlik, azért egyet illik tudni: Ha Feczkó Tomika jelen van, akkor ő az az ember aki mindig a lehető legjobb pillanatban van a legjobb helyen. Én nem tudom hogyan csinálja, de egyszer ellesem tőle. Mit adott a mindenható, pont a bojlis állásra jött át a másik oldalról mikor kapás következett be. Mivel senki nem várta sorát, így ő emelte fel a botot. Már akkor széles vigyor volt a száján, hát szákolás után nem is hiába.

3t_015

Pikkelyes barátunk ugyanis 8320 GRAMMOT mutatott a mérlegen, és a csali természetesen érvényes csali volt. Mint utólag kiderült a nap legnagyobb hala lett.

Na de ilyenek a szerencsés emberek, de másoknak is volt még szerencséje, bár kisebb példányok jöttek. 2 óra körül sajnos lemerült az etetőhajómba az aksi, így maradt a jó öreg klasszikus a spomb. Érdekes módon nem akarta úgy adni, mint az etetőhajóval való etetés, pedig kiklipszelt pontos dobásokat hajtottunk vele végre. 1,5 óra alatt egyetlenegy amurt sikerült lehúzni a kukoricás etetésről. 1,5 óra után újra bevetettük az etetőhajót és eredményesebben is tudtak a bojlis álláson a palánták horgászni. Sajnos a sok aqua pelletnek köszönhetően akármit tettünk fel csalinak, mindent az afrikai harcsa húzott, szelektálni esélyünk sem volt. Így telt el a csütörtökünk, hogy csak a nagybajuszosok találták meg készségeinket a tó fenekén.

PÉNTEK – VERSENY NAP

Reggel a gyerekek előtt nem sokkal értem a vízpartra. Nem sok előkészületi dolgom volt, csupán a horgászállások közepére egy mérlegelő helyet felállítanom. A megszokott módon ugyanis a péntek a verseny nap volt. A 4 napost tudást beszívva és feldolgozva, a palánták eldönthették, hogy milyen módszerrel szeretnének versenyezni. Segítségemre András és Balázs volt a tó bal oldalán, még én a jobb oldalon vállaltam a mérlegelést.

Ezek után nagy filagória alatt összegyűltünk és közösen megreggeliztünk, majd András ismertette a verseny szabályzatot: Minden egyes hal gramm pontossággal került lemérésre és a hal súlya kilónként 1 pontot ért, még a darabszámáért is járt 1 plusz pont. Minden egyes kárász-apróhal, amit megfogtak a gyerekek 0,3 kg-nak volt beírva. Így próbáltuk az esélyeket kiegyenlíteni a nagyobbak és kisebbek között. Így a kétféle pontszám eredményezte a hal összsúlyát. Még egy lapáttal rátéve a palánták a reggeli órákat teszt írással kezdték. A teszt eredménye is beleszámított a versenybe. A teszt az első 4 nap elméleti anyagából tevődött össze. A gyerekek párba kerültek összeállításra és ezek alapján foglalhatták el a horgászállásaikat. Ettől függetlenül a verseny természetesen egyéni volt, melyben díjazásra került a 10 éven felüli és aluli korosztály is.

A reggeli órák a reggeli elfogyasztásával, és a horgász totó kitöltésével zajlott. Nagy volt a zsongás, nagy volt a verseny szellem. A filagória alól kivonulva megtörténtek a sorsolások, párba rendeződések. Közben kimérésre kerültek a csontik és etetőanyagok.

A dudaszót mindenki úgy várta mint a messiást. Ahogy elhangzott, sorra indult meg az etetés, a botok bevetése.

3t_076

Gyorsan körbe szaladtam a mérlegelő lapokra rögzítettem a neveket és a horgászállások helyeit. Közben az esetleges kérdésekre még válaszoltam. Több fajta módszert sikerült megszemlélnem. Többen a nagyhalas horgászmódszert választották, ezek közül valaki csak pontyra és amúrra, még mások csak afrikai harcsára voksoltak. Voltak akik versenyládán ülve az apró, de sok hal megfogását tűzték ki célnak. Külön örültem annak, hogy nagyon sok gyerek készült PVA zacskóval és minden féle boszorkány konyhával, látva a csütörtöki eredményes PVA bagozásunkat.

A pénteki napon ugyancsak nem volt kánikula jót is tett a halfogásnak. Sorra húzták a szebbnél szebb halakat a palánták. Volt hogy egyszerre 5-6 halat is hoztak a mérlegelő álláshoz mérlegelni. A gyerekek mindegyike nagyon kíméletesen bánt a hallal, hatalmas megelégedésemre. A horog kiszabadítása is jóval ügyesebben ment mint az előző táborok alkalmával. Egyedül még ez a fránya bognár tüske okozott gondot még nekünk is rutinos ponty horgászoknak.

A verseny nagyon kiélezett volt. Hatalmas küzdés volt minden egyes beállón, mindenki halat akart fogni és mindenki díjazásban akart részesülni. Pörgött az élet a vízparton, a pörgést csak az ebédidő szakította félbe. A finom ebéd és frissítő után már szaladtak is a palánták a helyükre. A verseny dudaszóval folytatódott. nekem is jutott egy kis szabadidő, így részeredményt tudtam rögzíteni, valamint András is kitudta javítani a horgász totókat. A délutáni órák is sok halat eredményeztek, és hatalmas kitartást. Minden egyes halnak örülni kellett, hiszen a végén a pontozási rendszernek köszönhetően akár tizedek dönthettek az egyes helyezettek között.

Érdekes volt megszemlélni, hogy mi is volt az ami működött. A vaktában bedobált készségek hozták a legkevesebb halat. Aki etetett annak több sikere volt. A PVA bagos cumók szépen tették a dolgukat, de a legjobban a haldoradó brutál máj terméke húzta  a halat. Eszméletlen volt látni, hogy a vakon bedobott készséget is 5 perc után cibálta az 1-2 kg közötti ponty, vagy kisebb kárász. A verseny szinte el sem kezdődött és a tó bal oldalán Papp Ákos ezzel a csalival már hatalmas előnyre tett szert. Feczkó Tamás kicsit későn kapcsolt de a délutáni órákban hatalmas hajrát nyomott és termetes halakat fogott, minek köszönhetően dobogóra küzdötte fel magát. Vén Odett ugyancsak délután kezdett hajrába a brutál máj csalival, de sajnos több halvesztése is volt, dobogóra már nem tudott bekerülni. Balogh Dominik vegyesen célozta meg a halakat, nagyokat és kicsiket egyaránt, taktikája dobogót eredményezett. Ferenczi Mártont talán finom szerelékes készsége segíthette dobogóra. A 10 éven aluli korosztályban a jól megírt elméleti teszt is sokat számított, így részesülhetett különdíjban Balogh Benedek.

A verseny délután 4 – kor került lefújásra. Szaladtam is fel összesíteni, és a díjakat rendezni, válogatni.

Az eredmény hirdetés statisztikával kezdődött. A statisztika szerint a következő számok rajzolódtak ki:

10 éven aluli korosztály:

Összfogás: 85230 gramm ; pontyok száma: 45 db ; Amúrok száma: 0 db ; Harcsák száma: 3 db ; Egyéb hal száma: 2 db ; Összesen halak száma: 50 db

10 éven felüli korosztály:

Összfogás: 199150 gramm ; pontyok száma: 76 db ; Amúrok száma: 1 db ; Harcsák száma: 5 db ; Egyéb hal száma: 30 db ; Összesen halak száma: 112 db

10 éven aluli korosztály díjazása:

I. helyezett: PAPP ÁKOS (kupa + értékes tárgynyeremény)

II. helyezett: KŐRÖSI MÁRTON (kupa + értékes tárgynyeremény)

III. helyezett: SZAKSZON ZALÁN (kupa + értékes tárgynyeremény)

IV. helyezett: BALOGH BENEDEK (értékes tárgynyeremény)

V. helyezett: KEREZSI MARTIN (értékes tárgynyeremény)

10 éven felüli korosztály díjazása:

I. helyezett: FECZKÓ TAMÁS (kupa + értékes tárgynyeremény)

II. helyezett: BALOGH DOMINIK (kupa + értékes tárgynyeremény)

III. helyezett: FERENCZI MÁRTON (kupa + értékes tárgynyeremény)

IV. helyezett: VILMÁNYI MÁTYÁS (értékes tárgynyeremény)

V. helyezett: NAGY SÁNDOR MÁTYÁS (értékes tárgynyeremény)

Legnagyobb hal megfogója:

BALOGH DOMINIK 8360 gramm  (kupa + értékes tárgynyeremény)

Végig kitartó női horgászok:

VÉN ODETT (értékes tárgynyeremény)

RÁCZ POLINA MIRA (értékes tárgynyeremény)

Bojlis nap legnagyobb halfogója:

FECZKÓ TAMÁS 8320 gramm (értékes tárgynyeremény)

A nyerteseknek GRATULÁLUNK, de hát ha már nyertesekről beszélünk, akkor itt minden táborozó nyert. Aki nem ért el helyezést az ne csüggedjen, hiszen jó társaságban voltatok, jó környezetben, kint a természetben, és egy olyan csodálatos dologgal foglalkozhattatok 5 napon keresztül, mint a horgászat. Az eredményhirdetést a jól megérdemelt helyszínen főzött vaddisznó pörkölt követte, mely már a szülők és az oktatók jelenlétében zajlott.

Köszönjük András a felkérést, és nektek is köszönet finom szerelékes oktatóknak (Hegedűs Csaba, Kerekes Zoltán, Szilágyi Tamás, Heim Péter, Fekécs Zoltán, Harangi Csaba) akik az első 3 napot oktattátok, és próbáltatok minél többet átadni tudásotokból.

És külön köszönet a tábor támogatóinak, akik megfelelő mennyiségű etető anyaggal és csalival láttátok el a gyerekeket, hogy esetlegesen álmaik halát megfoghatták ezen a héten. Valamint köszönet a felajánlásokért, melyeket ajándékcsomagokként átadhattunk a helyezetteknek.

A hozzászólások le vannak tiltva.