360 Rig elkészítése

A 360 Rig igazából korlátlan mozgást jelent. Jelenleg hazánkban ezt a fajta szereléket kevés pontyhorgász használja, alkalmazza.  A 360 Rig lényege, hogy a horog teljesen szabadon mozog, sőt az alkalmazott csali a horogtól függetlenül is korlátlan mozgást végezhet, ami által a pontyok számára a legkisebb gyanút kelti.

A szükséges kellékek a szerelékelkészítéséhez360 rig1

Szilikonkarika: a csalirögzítés praktikus és elengedhetetlen kelléke

Gumiütköző: segítségével szabályozhatjuk a csali mozgásterét

Kombinált forgó: a horoghoz illeszkedően megfelelő méretű legyen

Acélkarika: a szilikongyűrű rögzítéséhez szükséges kiegészítő

Hosszú szárú horog: előnye, hogy szabadabb mozgást biztosít a csalinak

Első lépésként a kombinált forgót fűzzük fel a horogra a kisebb átmérőjű részével360 rig2

Ezután folytassuk a műveletet egy gumiütközővel360 rig3

Következő lépés az acélkarika felhelyezése360 rig4

Végül ismételten egy gumiütköző360 rig5

Ezután az acélkarikába hurkoljunk bele egy szilikon karikát360 rig6

A horogelőkét két módon is kialakíthatjuk. Első ilyen lehetőség, hogy egy bevonatos zsinórból alakítjuk ki úgy a horogelőkét, hogy a horoghoz eső részről 2-3 cm bevonatot lehámozzunk a zsinórról. Így teljesen természetes mozgást adunk a csalinak.

Másik módszer, amit én személy szerint sokkal jobban támogatok, hogy egy kombi előkét alakítsunk ki, lágy fonott zsinór és fluorocarbon zsinór segítségével. Így az előke szinte láthatatlan marad a víz alatt. (a kombi előke kötéséről itt tudtok olvasni)

Tehát a második módszerrel tovább folytatva a műveletet, a forgóba kössük bele a lágy fonott zsinórt, tetszés szerinti forgóhoz illő kötéssel.360 rig7

Majd 2-3 cm-ert hagyva csupán, kössük hozzá a fluorocarbon zsinórt360 rig8

Végezetül pedig alakítsuk ki az általunk választott előkehosszal a végfület360 rig9

Az elkészült szerelék felcsalizva, valahogy így néz ki:360 rig10

Az előke tulajdonképpeni célja, hogy a legóvatosabb és kapitális pontyok gyanakvását is elaltassa. Ezért szükséges a szilikon, a műanyag réteggel kombinált hámozható vagy a fluorocarbon előkezsinór. Az így felkínált lebegő csali lényegesen természetesebben mozog, így a víz alatti áramlatok segítségével a pontyok egy ellenállás nélkül mozgó, természetes tápláléknak érzékelik. Az alkalmazott forgó egyben súlyként is szolgál, így a zsinór lesúlyozása elhagyható, de a nagyobb felhajtóerővel rendelkező és nagyobb méretű csaliknál az előke hámozott vagy lágy részére ólompasztát helyezhetünk.

Ez a típusú végszerelék alapvetően a lebegő csalik használatánál alkalmazható, azonban a fenékre fektetett csaliknál is célszerű lehet. Mindkét esetben rendkívül jó akadást eredményez, de egyetlen dolog szem előtt tartása szükséges a használatához: a longshank horgok a normál változatokkal ellentétben lényegesen jobban akadnak, így fárasztásnál figyeljünk a túlzott erőltetés elkerülésére, ne tépjük szét feltétlenül vele a pontyok száját.
.
A szerelék eredményessége magáért beszél360 rig11

Hozzászólások

360 Rig elkészítése — 1 hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>