A bojlis botról

A bojlis botok külsőre azonnal felismerhetőek, hiszen nagy általánosságban osztott nyéllel rendelkeznek, neoprén, gumi vagy parafa markolattal. Az osztott nyél a kétkezes dobást segítheti elő, aminek segítségével nagyobb dobástávolságot érhetünk el. A bojlis botok lehetnek két-, vagy háromrészesek, de előfordulnak teleszkópos rendszerűek is.

2-részes bojlis bot

3-részes bojlis bot

Anyagukat tekintve legtöbbször karbonszállal erősítettek, vagy tisztán karbon anyagúak. A bottesten különböző információkat találhatunk. Hosszúság, dobósúly (tesztgörbe) adatokat. A dobósúly grammban értelmezett értéke helyett ezeken a botokon sokszor a tesztgörbe (tc = test curve) librában (lb=libra) megadott értékét találhatjuk. A hosszúságot az angol láb (ft = feet) mértékegységben jelölik.

bohlis bot-adatai

A bojlis botok hossza 3,3-4,25 m közé esik. A hazai vizeken a 3,6 m (12 láb) és a 3,9 m (13 láb) hosszúságú botok terjedtek el a legjobban. Egy 12 láb hosszúságú bot kb. 3,60 méter, melyből adódóan 1 láb = 30 centiméter (egészen pontosan 30,48 cm). A másik adat a tesztgörbe, amit a fent említett librában megadott értékként találunk meg a boton. Ez egy német horgászok által létrehozott érték.

Ugyanakkor a gyártók a botokon sokszor önkényesen tüntetik fel a librában megadott tesztsúlyt, ezért gyakran előfordul, hogy két azonos hosszúságú botot egymás mellé téve, a kisebb librával jelzett bot jóval erősebb a másiknál. Ezért az elsődleges szempont a bot kiválasztásánál ne a dobósúly (tesztgörbe adata) legyen, hanem kézbe véve próbáljuk ki a botot, és keménysége alapján döntsük el, hogy megfelelő-e.

Mi a libra?

A libra /font/ a tömeg mértékegysége.

1 angol font /pound, rövidítve lb. vagy lbm./ megfelel 453,59237 grammnak.

A fontot, mint mértékegységet ma már csak néhány területen használják. Például Angliában és az Angolszász vidékeken, az Amerikai Egyesült Államokban, és Németországban a köznyelvben (Pfund), mely 0,5 kg-ot jelent.

Nem túl helytállóan, de a fontot is használják a súly mértékegységeként.
A fonthoz kapcsolódó hivatalos súlyegység valójában a pound-force vagyis font-erő.

SI mértékegységre váltva egészen pontosan:
1 angol font (lb) = 453,59237 gramm és
1 oz = 1/16 lb = 28,349 523 125 gramm.

A hétköznapokban a könnyebb átszámíthatóság kedvéért, többnnyire a tizedes számjegyeket elhagyva és kerekítve használjuk az értékszámokat.

1 lb = 16 oz
1 oz = 28,35 gr ~ 30 gr.
1 lb = 453,6 gr ~ 454 gr.
1 kg = 2,2046 lb

Végül nézzük meg, hogy ? gr dobósúlyú a 2,75 lb-ás bot.

Képlet:
1 oz x feltüntetett lb. érték = dobósúly.

Behelyettesítve:
28,35 x 2.75 = 77,9625 ~ 78 gr.

Az így kissé “kikényszerített” és megkapott értékek, persze nem egy olyan konkrét tulajdonságra utalnak amelyre vakon lehetne támaszkodnunk, hanem inkább a bot Jellemző vonásaira, tulajdonságaira vagy sajátosságaira, egyéni jellegzetességeire engednek következtetni.
Ezekből az adatokból olyan hasznos információkat azonban mindenképpen megtudhatunk, hogy a bottest szélsőséges helyzetben mennyire erős és merev lehet vagy mekkora terhelést képes elviselni abban a pillanatban, amikor a meghajlási íve eléri a 90 fokos szöget.

Természetesen minél nagyobb dobósúlyú a bot, annál merevebb, keményebb. A korábban csak hagyományos botokat használó horgászoknak furcsa lehet, hogy ezek a pálcák a normál pontyozó botoknál sokkal hajlékonyabbak, azonban éppen ebben rejlik egyik nagy előnyük. A fárasztás során fokozatos felkeményedésük nagyon megdolgoztatja a pontyokat, ezáltal nagyobb erőkifejtést erőszakolhatunk ki a halaktól, aminek következtében a fárasztást gyorsan, de biztonságosan végezhetjük el. A dobástávolsággal kapcsolatban megjegyezendő, hogy egy hagyományos, azonos dobósúllyal rendelkező horgászbothoz képest akár 20-30%-kal nagyobb távolságot érhetünk el, mert a hossz és a rugalmasság összhangja itt jobb. Ezekkel a botokkal más dobástechnikát célszerű alkalmaznunk, fej fölött kezdve, lassan, fokozatosan gyorsuló lendítéssel dobjunk.

bojlis bottal dobás

A dobás távolsága nagyban függ a keverőgyűrű átmérőjének nagyságától és az orsótartótól való távolságától. Ha kifejezetten a távdobásokhoz szeretnénk botot választani, figyelnünk kell arra, hogy a gyűrűk, elsősorban a keverőgyűrű nagy méretű legyen, és jó minőségű anyagból készüljön. Ezekkel a botokkal akár a 150 méteres, vagy nagyobb dobástávolság is elérhető, amennyiben a felszerelés mellé megfelelő tudás, és tapasztalat társul. Fontos a spiccgyűrű kiképzése és anyaga. Sok bojlis horgász használ már fonott zsinórból, dobóelőkét.

Hatalmas rugalmassága a bojlis botoknak, a következő videóból derül ki:

A rengeteg előny mellett egyetlen hátrányuk lehet ezeknek a botoknak, a jelentős szállítási hossz, amely egy kétrészes, 3,90 méteres botnál akár elérheti a két métert is. Ezt célszerű mérlegelnünk, mielőtt megvásárolnánk a botot.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>