A leghatásosabb Chod rig

Mivel maga a Chod rig szerelék, és annak elkészítése nagyon sok formában jelent már meg különböző helyeken, így erre nem térnék ki külön. Amiről szeretnék itt írni, az más horgászoktól ellesett, és saját véleményem szerint is a leghatásosabb verziója a Chod rig-nek.

Mint tudjuk, ezt a fajta szereléket az évszakokat tekintve, kora tavasszal és késő ősszel használhatjuk a legeredményesebben. Ugyanis ilyenkor a pontyok nagyon óvatosan táplálkoznak még. Továbbá ha a mederfeneket és mederviszonyokat kéne számba venni, akkor bátran kijelenthető, hogy a törmelékes, akadós, kagylópados, rodhadt és a mélybe süllyedő nádszálaktól zsúfolt, hínár és tökleveles részeken tarkított, de ugyanakkor egy simább tisztább vízben is tökéletesen megállja a helyét.

Jelen pillanatban a Chod szerelék nem igazán számít közkedveltnek a hazai horgászok körében, így nem is annyira elterjedt a hazai vizeken. Ellentétben, az angol horgászok köreiben a legelterjedtebb és közkedvelt szerelék. Ezt a módszert csakis lebegő csalikkal érdemes használni, vagy lebegtetett csalikkal. Legeredményesebb egy szem pop-up bojlival elhelyezni. Más horgászok, és az én véleményem is az, hogy ezt a fajta szereléket fekvő csalikkal már nem célszerű használni. Hisz a mederfenéken lévő növénytörmelékek a horoghegyéhez kerülve gátolják az akadást. A pop-up, és meglebegtetett csaliknak épp ez  a lényege, hogy a szereléket a nem kívánatos törmelékek, kavicsok, rodhadó nádszálaktól kiemelje, ezzel biztosítva a száz százalékos akadást.

chod rig

Több tanulságos videót is láthatunk már különböző oldalakon, hogy milyen óvatosan is tudnak enni a finnyás és nagypontyok. Az etetésre ráúszva a mellékúszójukkal felverik a vizet, és csak a súlytalanul lebegő magvakat, táplálékszemeket fogyasztják el. A Chod-on felkínált csali pont egy ilyen súlytalanul lebegő táplálék. Ha az etetésen van elhelyezve, a ponty néha akaratlanul is felszívja, pont a fentebb leírtak miatt. Íme egy példa egy fekvő csali esetében. Biztos vagyok benne , hogy Chod rig szerelékkel és pop-up csalival fogósabb lett volna a készség.

Vegyük sorba az általános kritériumokat egy Chod szereléknél. A horog előke mindig egy merev, flourocarbon előke, melyet úgy kötünk a horogra, hogy az minden esetben az úgynevezett skorpió farok alakot kövesse. Így lényegesen több kapás és sikeres akadás csikarható ki, mint sima egyenesre hagyott előkével. Az előke hossza a horgászok tapasztalatai alapján 4-7 cm között változik. A horogról csak annyit, hogy több gyártó is gyárt már ehhez a szerelékhez kifejlesztett horgokat. Felismerni úgy tudjuk őket, hogy a többi pontyozó horoggal szemben, a horog szárán a fül, nem befelé, hanem kifelé van hajtva. Fontosnak tartom a horog bevonatát is, hogy minél észrevehetetlenebb legyen az óvatos, vagy kapitális pontyok számára. A kép sajnos pont nem egy Chod horog, de horogbevonat magáért beszél.

horog bevonat

Tovább folytatva az elkészítést, kialakítjuk a kis “D” fület, melybe jöhet a fémkarika, amihez a lebegő csalinkat rögzítjük. Az előke másik végén pedig a forgó kap helyet. Olyan forgó, melynek az egyik szeme nagyobb. Ezzel az előke kész is, már csak ólompasztával kell kiegyensúlyozni a csalihoz igazítva. Az ólompasztának nagy szerep jut, hisz így a pop-up csali a fenékről még véletlenül sem tudja elemelni a Leadcore-t, ezzel is zavaró tényezőt okozva az óvatosan táplálkozó pontynak. Tehát így a Leadcore elrejve, fekve marad a fenéken, melyhez ez a nagyon erős ólombetétes zsinór megfelelően hozzá tud igazodni. Az ólompasztánál fontos, hogy a kis forgónk felső részére kerüljön, hogy a csalink 360 fokos forgását még véletlenül se akadályozza.

chod

A csali rögzítésére is több verzió létezik, ezt mindenki eldönti melyik mellett voksol, én személy szerint a szilikon gyűrűt használom, de valaki a csalizó selyemre esküszik, hogy ne kelljen átfúrni a csalit.

Több ellentmondásos vélemény született már, hogy milyen alakú és súlyú ólommal lássuk el szerelékünket. Én személy szerint nem szeretem gyilkolni a botjaimat 100 gram feletti ólmokkal. Mások, és véleményem szerint is elegendő a 70-90 grammos súlyok elhelyezése ehhez a szerelékhez. Felesleges a 100, 110 vagy még nagyobb, akár 140 grammos súlyok elhelyezése. Kisebb súllyal is megfelelő az akadás ha a horgász megfelelően hegyes és minőségű Chod horgot használ. Fontos azonban megjegyezni a kisebb súlyok használatakor az ólom alakját. Mindenképp ragaszkodjunk a kocka formához, mert igazából ezek a formák tapadnak a mederfenékhez. és ezek fekszenek el jól. Egy gömbölyű alakkal az akadás lényegesen veszít százalékos értékéből. Továbbá egyes horgászok levágják a gyári forgót az ólomról és azt egy Kwik Links (gyors kapoccsal) rögzítik a Leadcore-hoz. Így az nem gurul, nem fordul, és a medertöréseken is tökéletesen megállítható lesz.

chod olom

A Chod szerelék használásához egy nagyon ügyes trükk, amit sikerült ellesnem, hogy a kapásjelzőt a zsinóron úgy helyezzük el, hogy az a zsinórt ne veszítse meg. Hagyjuk a swingere- ket lazán lefelé lógni, a laza főzsinóron. A megfeszített főzsinór ugyanis megemelheti a talajon elfekvő Leadcore-t, így a kapások száma lényegesen lecsökkenhet. Kicsit furcsa állása lesz így a kapásjelzőknek, de idővel meg lehet szokni. A kapást pedig észlelhető lesz, mint bármely más szerelék esetén.

chod swinger1

Remélem ezen írásommal; mely több horgász gondolataként és saját gondolataimmal kiegészítve készült, sok horgásztársamnak segíthettem, hogy minél eredményesebben használja ezen módszert.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>