A halak étvágya

A HALAK ÉTVÁGYÁNAK NÖVEKEDÉSE CSÖKKENTI A VÁLOGATÓSSÁGUKAT!!!

A halak reagálnak a táplálék fölöslegre és hiányra is, nemcsak a táplálékfelvétel intenzitásának változásával, hanem a táplálék választásán keresztül is. Ezt tudományos kísérletekkel is ki tudták mutatni pontyoknál japán és orosz kutatók.

ponty

A kísérletek során azt vizsgálták, hogy különböző hosszúságú éheztetési időszakokat (2, 12, 18, 24, 72 vagy 144 órát) követően a pontyok hogy reagálnak a különböző ízesítéssel ellátott tápokra.

Azt tapasztalták, hogy 2 órával a jóllakásig történő etetést követően a felkínált takarmány fogyasztása szorosan összefügg a halak íz választásával. A következő 22 órás éhezési időszakot követően gyorsan emelkedett táplálékfelvétel igénye. A 24 órás koplalás után az etetést követően a kísérleti tápok többségét felették. Az étvágy szerinti érdeklődés, azaz a megkülönböztetés a különböző ízesítésű tápok iránt az első 24 órát követően jelentősen visszaesett.

A 6. étkezési napon (144 óra éhezés után) már csak mindössze egy, a pontyok számára nem kívánatos, ízesítő anyagot tartalmazó tápot utasítottak vissza a többit elfogyasztották annak ízétől függetlenül. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy táplálékhiánynál és hosszabb éhezést követően a felvett táplálékspektrum jelentősen bővül, vagyis az éhezés csökkenti a válogatósságot.

Ha a kutatások tapasztalatait hazai vizeinkre lefordítjuk, akkor röviden azt lehet írni, hogy kis területű viszonylag nagy mennyiségű ponttyal telepített vizeinken a rendelkezésre álló szegényesebb természetes táplálékkészlet mellett kevésbé válogatósabbak halaink a csalik vonatkozásában. Míg nagyobb területű vizeinken, ahol területegységre kevesebb pontyállomány jut, a jelentős és változatos természetes táplálékkészlet mellett a pontyok válogatósabbak és jobban figyelnek a felkínált csalik minőségére és íz hatására.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>