A hálózsákok kiválasztásának szempontjai

Kedves Horgásztársaim!

Ebben a cikkemben a hálózsákokkal fogok foglalkozni, milyen típusú hálózsákok kaphatóak a piacon, milyen fontos tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy hálózsáknak.

p 4evszakos

Hogy miért fontos egy jó hálózsák? Ezt mindenkinek a saját megítélésére bízom. Egy többnapos túrán a megfelelő hálózsák elengedhetetlen, hisz a kora tavaszi, és késő őszi túrákon előfordulhat, hogy a nappali 15 Celsius után éjszaka 0-1 fok köré is visszaesik a hőmérő higanyszála, és ha nincsenek elemükben, és étvágyuknál bajszos barátaink, akkor bizony nagyon hosszú és kellemetlen éjszakákat tölthetünk el a vízparton. Mindenki szeretne még éjjel is barátainkkal küzdeni, de a legjobb horgászoknak is akadnak kapástalan időszakok, és bizony sokat számít egy jó hőtároló képességű hálózsák egy, novemberi hosszú sötét éjszakán.

Hálózsákunk fő feladata, hogy egy zárt légteret alkotva testünk körül megtartsa az általunk termelt hőt, és megvédjen a külső hőmérséklet ingadozásától. Minden hálózsáknak van egy teljesítménye, egy intervallum, amin belül komfortos és hálózsák, ezen az intervallumon kívül eső tartományban vagy túl hideg, vagy túl meleg lesz. Csoportosításuknak egyik alapja a hő megtartási képesség:

Ez alapján megkülönböztetünk

–          nyári hálózsák (egy évszakos)

–          3 évszakos hálózsák

–          4 évszakos hálózsák

–          extrém hálózsák

A nyári hálózsákok komfortzónája 10-20 Celsius közé esik, a három évszakos sátraké 0-10 Celsius közé, a 4 évszakos sátrakat 0 és -15 Celsius közötti hőmérsékleti viszonyokra tervezték, míg az extrém hálózsákok komfortzónája elérheti a -30 Celsiust is.

A hőtartásuk alapvetően függ a töltőanyag mennyiségétől, minőségétől, a varratoktól, cipzároktól. Vannak természetes, és szintetikus töltetű zsákok, mindennek a képzeletünk és pénztárcánk szab csak határt.  Nedvesebb környezetben a szintetikus töltetű zsákok jobban megtartják a hőt, mint a libapehely töltetű zsákok, de száraz környezetben viszont a természetes anyagok a nyerőek.

A zsákokat megkülönböztetjük alakjuk alapján is.

–          Négyszögletes alakú (paplan) hálózsák

–          Félmúmia

–          Múmia hálózsák

A négyszögletes zsákok alapvetően a nyári hálózsákok, kényelmesek, van benne szabad mozgástér, kényelmes benne aludni, de általában nincs rajtuk kapucni, és a helykihasználásuk a méretüknél fogva rosszabb, mint a múmia hálózsákoké.

A félmúmia zsákok általában a 3 évszakos zsákok, a múmia szákok pedig a 4 évszakos, és extrém hálózsákok. Alulról felfelé egyre szélesebbek, a legkevesebb levegő marad bennük, ezért a legjobb a hőgazdálkodásuk. Vannak oylan típusok, amelyek a láb és térdrésznél több töltőanyagot tartalmaznak, kapucni és gallér található rajtuk és akár horgászágyra is rögzíthetjük őket.
Vásárlás előtt érdemes kipróbálni, hogy hogyan illeszkedik a testünkhöz, van-e elegendő mozgásterünk, és hogy megfelelő-e a hossza. Több méretben készülnek, ezért a gyerekeknek is és extra méretben is kaphatóak.

T_5141

2 hasznos tipp a végére:

–          Néha érdemesebb egy vékony pizsamában bebújni a hálózsákba, mint nyakig felöltözve, hisz ha nem tudjuk felmelegíteni a sok ruha miatt a hálózsákot, akkor előfordulhat, hogy egy jó minőségű, drága hálózsákban is fázni fogunk.

–          Egy átlag ember, aki -5 és +10 0C között kellemesen tölti kint az éjszakáját, akkor ehhez ez értékhez képest érdemes 1 -2  oC-al melegebb, hölgyeknek pedig 5 – 10 oC-al melegebb zsákot választani, ugyanis a hőérzet nagymértékben függ a kimerültségtől, éhségtől, és idővel a hálózsák élettartamával is csökken annak hőtároló képessége.

Remélem tudtam nektek segíteni eligazodni a hálózsákok útvesztőjében és kicsit közelebb vittelek titeket a megfelelő hálózsák kiválasztásában.

garda gabor avatar

A hozzászólások le vannak tiltva.