A horgászbotok történelme és fejlődése

A horgászeszközök közül a bot az, ami a legszembetűnőbb változáson, fejlődésen ment keresztül. A legkorábbi botok anyaga kőrisfa vagy mogyoróvessző volt. Ezekkel kezdte sokunk a horgászatot. Nevük is volt: Kiscsihar és Nagycsihar. Pár év elteltével váltak elérhetővé a 4-5-6 m hosszúságú bambuszbotok, melyek mindenki előtt ismertek. Horgászüzletekben kirakva tucatjával álltak a nyers bambuszszálak, bárki kedvére válogathatott belőlük. Felszerelését -gyűrűzését, zsinórtárolóját- ki-ki házilagosan oldotta meg ízlése, tapasztalata szerint. Ezek már minden tulajdonságukban felülmúlták a Csiharokat, és váltak hosszú időre a nádi pontyozás alapeszközévé. Ezek a bambuszszálak rendkívül jó alapanyagnak bizonyultak. Fokozatosan elvékonyodó, üreges, ezért könnyű, de mégis erős, rugalmas szár jellemezte ezeket a botokat. A problémát egyedül a hossza jelentette, amit úgy orvosoltak, hogy 2-3 darabra szabták az egyébként hosszú szálakat, és fémtoldásokat erősítve a végekre szerelték össze őket.

bambusz1 bambusz2

Ezt követte a vívótőr pengéből barkácsolt botok időszaka. Ezeket vastagabb bambusz vagy acél szárra erősítettek, és a harcsázók, nehéz fenekezők, pergető horgászok féltve őrzött kincsei voltak. Hosszuk mindössze 2 méter volt, és ezeket a botokat csak a külföldről behozott acélcső botok múlták felül.

Az évszázad szenzációjának kikiáltott üvegszálas botok a 60-as évek közepétől jelentek meg hazánkban. Ezek az üvegbotok elemi üvegszálak nyalábjaiból készültek, amiket műgyantába ágyaztak. Az üvegbotok rendkívül erősek, rugalmasak voltak és szinte elnyűhetetlennek bizonyultak. Ezek voltak a tömör üvegbotok. Később előtérbe kerültek az üvegszövetből készített csőbotok. Az elemi üvegszálakból készített üvegszövetet fokozatosan vékonyodó acél tüskére tekercselték, és műgyantával itatták át. Az így készített üvegcsövekből már lényegesen hosszabb, könnyebb botokat készíthettek úgy, hogy az előnyös tulajdonságok megmaradtak.

uvegbot1 uvegbot2

Az elemi szénszál botgyártásban való felhasználása (Fenwick 1973) tökéletesíthette tovább a kialakításukban már igen korszerű, üvegszál-poliésztert, vagy más kötőanyagot, pl. epoxigyantát, tartalmazó grafit horgászbotokat.

grafitbotgrafit

A horgászbotok robbanásszerű fejlődése azonban a szénszálas, karbon botok megjelenésével gyorsult fel. Az első szénszálas botok a 70-es évek második felében jelentek meg. A szénszálak horgászszemmel nézett minőségi ismérvei a nagyfokú merevség, erősség, ami csekély tömeggel párosul. A karbonnak számos minőségi osztálya létezik, és a felhasznált alapanyagot minden gyártó féltve őrzött titokként kezeli. A botgyártás során a szénszálakat sok esetben keverik más anyagokkal vagy azért, hogy még előnyösebb tulajdonságokkal ruházzák fel a végterméket, vagy csupán a költséghatékonyság szem előtt tartásától vezérelve. A szénszálas botok napjainkra egyeduralkodóvá váltak. A legfontosabb tudnivaló, hogy a szénszálas botok vezetik az elektromosságot. Villámlásban, magas feszültségű vezetékek közelében eszünkbe se jusson elővenni ezeket a botokat.

carbon1

Carbon botok besorolása:

Az“IM” az Intermediate Modulus, vagyis közepes modulus rövidítése, a mögötte álló szám pedig egy azonosító sorszám, ami nincs közvetlen összefüggésben a minőségi jellemzőkkel. Legalábbis nem olyan mértékben, és arányban, ahogy ezt a növekvő kódszámok sugallanák.

carbon-tulajdonsagok1

És végezetül néhány közismert, horgászbotok gyártásához használt anyag rugalmassági modulusa, és szakítószilárdsága

tul


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>