A horgászzsinór története és fejlődése

Valamikor hajdanában az ember őse, a kezében tartotta a horgot a történészek találgatása szerint, de állítólag hamar rájöttek, hogy észszerűbb valami növényi rostra kötni a horgot (ugyan hány ujjuk ment addig veszendőbe). Az első zsinórok növényi indából készültek. Majd jött a kender, a len, a pamut és a selyem. A természetes alapanyagú zsinóroknak egyik legnagyobb hibájuk volt, hogy hamar vízszívóvá váltak és elkezdődött a rothadásuk. Ezért folyamatos karbantartást (szárítást) igényeltek. Majd valamivel később, fonott selyemszálat használtak horgászzsinórnak. De hál a Du Pont cégnek 1937 -ben felfedezte a műanyagzsinórokat, és megszületett a monofil zsinór. A műanyag zsinór végtelen hosszban gyártható, anyaga homogén, könnyű, sokkal erősebb, rugalmasabb, kopás- és vegyszerállóbb, olcsóbb és nem igényel folyamatos karbantartást.

zsinorok

Ahogy teltek az évek, a zsinórok rohamosa fejlődésnek indultak. A továbbiakban próbáljuk meg definiálni magát a horgászzsinórt, ismerkedjünk meg fajtáival, és nézzük meg, hogy a vásárlásnál mire figyeljünk egy zsinórral szemben:

A horgászzsinór a felszerelés azon része, mely a legnagyobb, és legtöbb megpróbáltatásnak van kitéve a horgászat során. A horgászzsinórok osztályba sorolása sokféle paraméter alapján történhet. Nemcsak a teherbírás, a nyúlás vagy esetleg az ár ad információt arról, hogy milyen a minőségük illetve, hogy milyen körülmények között használhatjuk az egyszálú – ill. a többszálú zsinórokat.

Mielőtt horgászzsinórt választunk, döntsük el, mire is akarjuk használni. Főzsinórnak, horog előkének, netán dobóelőkének.

Következő szempont a horgászati módszer: Match-ezésre, Feeder-ezésre, Spiccbotozásra, Bojlizásra, Pergetésre, esetleg hagyományos horgászati általános felhasználásra szükséges e, a zsinór.

Vegyük le a boltban lévő polcról a horgászzsinórt azzal a megfontolással, hogy eldöntöttük, hogy mire, és milyen módszerre akarjuk a későbbiekben a zsinórt használni. Tekintsük meg dobozát. Mit is látunk rajra?

Jó esetben minden gyártó feltünteti a következő tulajdonságait a zsinórnak:

–         szakító szilárdság (kg, vagy lbs)

–         zsinór vastagság (mm)

–         a dobon lévő zsinór kiszerelési hossza (yard, vagy m)

–         a zsinór süllyedési paramétere (merülő, lebegő, gyorsan merülő stb.)

–         különleges paraméterek (UV álló, extra erős, extra lágy stb.)

–         és a zsinór anyagáról is találhatunk információt

–    utolsó sorban pedig a gyártó megfelelőségi nyilatkozata is szerepelhet rajta egy mondatban.

Következő lépésként vegyük ki a dobozból és húzzunk le a dobról kb. 50-100 cm –tert. Szemrevételezéssel és tapintással a következőket érdemes megállapítani egy zsinórról:

–       a színe (nem mindegy hogy milyen színe van egy zsinórnak, ha éppen éjszaka is akarunk horgászni vele)

–        a lágyság (minél lágyabb egy zsinór, annál jobban kivitelezhető vele a dobás. Persze a lágyság általában a szakító szilárdság rovására megy)

–    mekkora a gyári dobtest, amire fel van tekerve a zsinór (minél nagyobb, annál kevesebbszer ér egymáshoz a zsinór a dobon)

–        vizsgáljuk meg, hogy a gyári zsinórtároló dobra, maga a zsinór mennyire egyenletesen van feltekerve (ez azért fontos, mert egy rosszul feltekercselt zsinór saját magát károsíthatja, sértheti a dobon)

zsinor-parameterek

A sok adat és vizsgálat után mégis két dolog ragad meg a fejünkbe. A zsinór átmérő, és a szakító tulajdonság. Megfogalmazódik a horgász fejébe a következő kérdés: Mennyire higgyünk ezeknek az értékeknek?

–         A zsinór átmérőjével az esetek nagy százalékában nem szoktak gondok adódni. A gyártók általában elég pontosan belövik ezt a paramétert. Ennek ellenére, ha valaki profi körülmények között leellenőrizné a zsinórok átmérőjét, azt tapasztalná, hogy zsinórja 5-10 százalékkal vastagabb a gyártó által feltüntetett értéknél. Ezzel nincs semmi baj, hisz ezt a tűréshatárt el lehet fogadni.

–         A zsinór szakító értéke már trükkösebb. Sok zsinór típuson a horgász számára irreális értékek adódhatnak. Akár felfelé, akár lefelé. A gyártók sajna nem minden esetben tüntetik fel, hogy zsinórunk csomózott, vagy éppen csomózatlan állapotában tudja a feltüntetett értéket. Ezért előfordulhat, hogy zsinórunk akár 6-7 kg közötti szakító paraméterrel rendelkezik, mégis a dobozon csak 4-5 kg közötti érték van feltüntetve. Másik véglet, mikor hatalmas szakító paraméter van egy 25-ös vagy egy 30-as zsinórhoz írva. Tapasztalataim azt mutatják, hogy sajnos ezek a zsinórok nem tudják ezt az értéket. Egy 25-ös zsinórnál a 7-8 kg közötti szakító érték tökéletesen megfelelő, mégis a gyártó közel 10 kg-os, vagy ritka esetben még annál is többet tüntet fel.

–         Ami viszont örök, és megválaszolatlan kérdés marad a horgász fejében, az a gondolat, hogy a dobon lévő zsinór teljes hosszában garantálja e, a gyártó által feltüntetett értékeket. Ezt sajnos a boltban nem tudjuk ellenőrizni.

Mindent összefoglalva, remélem a fentebb leírtak, segítenek abban, hogy a megfelelő zsinórt válasszuk ki a horgászatunkhoz. Nézzük meg a következőkben, hogy milyen zsinór típusok is léteznek napjainkban, és melyek ezen zsinórok paraméterei.

Monofil horgászzsinór:

A jó horgászzsinórral szemben a homogenitás az egyik legfontosabb alapkövetelmény, ami azt jelenti, hogy a zsinór minden egyes milliméterén azonos tulajdonsággal és képességgel kell rendelkeznie. Fontos szempont a zsinór sűrűsége, mivel a víz 1 g/cm3 sűrűségű és a régebbi zsinórok sűrűsége alig volt nagyobb 1,15 g/cm3 ezért a vízbe kerülve nem akartak elsüllyedni, inkább a víz tetején úsztak, de ezt az apró hibát mára teljesen kiküszöbölték. A másik fontos szempont a zsinóroknál a szakítószilárdság, de arra tekintettel kell lennünk, hogy minél keményebb a műanyagzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór. Ennek a tudásnak a függvényében és az alkalmazott horgászmódszernek megfelelően kell kiválasztanunk a legmegfelelőbb zsinórt. Fontos tudnivaló, hogy a zsinór csomagolásán feltüntetett érték nem a zsinór szakítószilárdságát jelenti, hanem azt hogy mekkora az a húzótömeg, amelyet a zsinór még szakadás nélkül elbír.
Fontos még tudnunk, hogy a zsinórra kötött csomók 15-40 %-al is csökkenthetik annak a szakítószilárdságát. Be bizonyított tény, tehát mindenki nyugodtan használja, ha vizes a zsinór akkor az kedvezően befolyásolja a zsinór csomótűrését, tehát a zsinór kötése előtt, ne felejtsük legalább a kötözött részt bevizezni.

monofilFő alkalmazási területei az un. hagyományos horgászmódszerek és a finomszerelékes horgászat, bojlis horgászat.

Multifil zsinór:

Új idők szeleként a közelmúltban kerültek be a horgász köztudatban ezek a zsinórok első jeles képviselője, az un. fonott zsinór volt, amely a monofil zsinórok szakító szilárdságának a többszörösét képes volt elviselni, cserében viszont nem nyúltak. Főzsinórnak nem igazán voltak alkalmasak, nagy gubancolódási hajlamuk miatt, de előkének tökéletesek voltak hajlékonyságuk és csomótűrésük miatt. Következő generációja a körfonott zsinór, mely főzsinórként is jobb és kényelmesebb horgászatott tett lehetővé. Fő erénye nagy szakítószilárdsága és a kopásállósága melyet a nagyhalas pergető horgászok és a nádi pontyozók használnak ki.
Legújabb generációja a kötegelt zsinórok melyek a kopásállóságuk és siklási tulajdonságai is kedvezőek, természetesen nagy szakítószilárdsága mellett.

multifil

Fő alkalmazási területei a nádi pontyozás, bojlizás és pergetés.

Előke zsinórok:

Lényegében monofil zsinórok, de nagyobb szakító szilárdsággal rendelkeznek, mint azonos átmérőjű társai, tehát az előállításuk is drágább és általában sokkal kisebb általában 50 méteres kiszerelésben gyártják.

monofileloke fonotteloke

Fő alkalmazási területei a finomszerelékes horgászat további finomítása. Egyes előkezsinórok már fonott zsinórból is kaphatóak. Főként a bojlis horgászatban terjedt el.

Fluorocarbon zsinórok:

 Extrém kemény, nyúlása szinte nincs, gyorsan merülő. Fő jellemzője, hogy a vízben szinte “láthatatlan”. Fénytörési mutatója megeggyezik a vízével. Teljes víztaszító és kategóriájában magas szakítószilárdságát vízben több órán át képes megőrizni. Édes és sós vízi horgászatokon egyaránt jól alkalmazható. A vízben levő agresszív só ionoknak jól ellenáll. Feederes és bojlis horgászok körében méltán népszerű zsinórtípus, elsősorban előkék ill. dobóelőkék használata révén.

fluoro


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>