A tavasz kezdete

Mit értünk tavaszon?

Tavasz beköszönte alatt azt a huzamosabb ideig (legalább 3-4 nap) beálló időjárás-változást értjük, mely csapadékmentes időszak alatt az országos délutáni maximum-hőmérséklet több helyen meghaladja a 20 °C-ot.

A tavasznak kezdetének többféle dátumot is szokás tekinteni:

–  csillagászati (március 21. körül): a tavaszi napéjegyenlőség időpontja

–  meteorológiai: az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik

–  naptári (március 1.)

Idén, a szökőév miatt március 21-e helyett, március 20-án van a csillagászati tavasz kezdete. A csillagászok a nap járása alapján állapítják meg, mikor melyik évszak kezdődik, függetlenül attól, hogy az időjárás mit mutat, ezt pontosan meg lehet határozni. Idén ha kiszámítják március 20.-án 12:33:50 -kor kezdődik a tavasz, ekkor fog a nap pontosan hajszálra az egyenlítő felett delelni.

a-csillagaszati-tavasz-kezdete

A meteorológiai előrejelzések szerint térségünkben az ilyenkor szokásosnál hidegebb idő várható. A hét további napjaiban hószállingózás és gyenge havazás is kialakulhat. Az előrejelzések szerint az éjszakai és a hajlani fagyok várhatóan március közepe után érnek véget. Ugyan az olvadás már a tavasz kezdetét hirdeti, az igazi tavasz még jócskán várat magára.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>