A zsinórvezető gyűrűk rövid történelme

Zsinórvezető gyűrűk: szerep, a zsinór vezetése egészen a bot csúcsrészéig a botspiccig. A zsinórvezető gyűrűk a gyűrűzött botok alapelemei, sőt a legfontosabb minőségi mutatók közé sorolandók.

A zsinórvezető gyűrűknek több fontos szerep is jut: a visszacsévéléskor, fárasztáskor a zsinóron jelentkező terhelést elosztják, a horgászboton dobáskor a spicc felé irányítják az orsóról lefutó zsinórt. Jó minőségű gyűrűk esetén mérsékeltebb a zsinór kopása. Egy egész napos aktív horgászat során több kilométer zsinór fut végig a gyűrűkön, többnyire mindig ugyanaz a zsinórszakasz. A gyenge minőségű zsinórvezető gyűrűk ilyen igénybevétel során a súrlódás miatt gyorsan „megeszik” a zsinórt. Mivel a gyűrűk osztják el a botra ható terhelést, nem mindegy, hogy a bottesten hová kötik fel ezeket. Egy kiváló minőségű gyűrűsor sem ér semmit, ha azokat rossz helyre kötik a boton.

A gyűrűk mérete igazodik a botok típusához. Egy matchboton apróbb, míg egy bojlis boton nagyobb gyűrűket találunk. A nagyobb méretű gyűrűk a dobás távolságára is kedvező hatással vannak. (Ezért szokás a távoli horgászatra szánt match- és feederbotokra nagyobb átmérőjű gyűrűket kötni.) Napjainkban három anyaggal találkozhatunk a leggyakrabban a gyűrűknél: a keménykrómozású acél, az alumínium-oxid és a szilicium-karbid (SiC) különféle kombinációiból készítenek leggyakrabban zsinórvezető gyűrűt. Zsinórvezető gyűrűknél nagyon fontos a gyűrűk megfelelő fajtája, száma és elhelyezése. Úgy kell vezetniük a zsinórt, hogy az pontosan kövesse a bot ívét. A jó gyűrűk súrlódása a lehető legkisebb, kopásállóságuk kimagasló, csökkentik a damil sérülésének a veszélyét.

A kellő számú zsinórvezető gyűrű a boton többek között megakadályozza, hogy a zsinór dobáskor a bothoz ragadjon. A 3,3-3,6 m hosszú botra 9-10 gyűrű kell. A zsinór akkor sem törhet éles szögben meg a vezető gyűrűkön, ha nagy terhelés éri a botot. Ha ugyanis megtörik, könnyen el is szakad. A szög nagysága a vezető gyűrűk számától és elhelyezésétől fiigg, elhelyezésüket pedig a bot akciója határozza meg. A spicc akciójú botoknak például a spiccére kell több gyűrűt szerelni, mivel a bot itt hajlik meg a legjobban a terhelés hatására. A zsinórvezető gyűrűnek dupla vagy szimpla talpa lehet. A kéttalpas erősebb, jobban ellenáll a hajlításnak. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy több, merev fém elem fekszik fel a bot felszínére, ami befolyásolja a bot hajlékonyságát.

Történelem, fejlesztés:

A fejlesztés természetesen a zsinórvezető gyűrűk tekintetében is sok újítást hozott. A kezdetben használt fémből készített gyűrűket felváltották a betétes gyűrűk. Azonban a régi időkben csak hajlított drótgyűrűket használtak. A legyezőbotok gyártói viszont továbbra is kitartanak a hajlított drótgyűrű mellett, természetesen a legkeményebb anyagokból készítve, betétes gyűrűkkel (Seymo) szerelt botokkal elvétve lehet csak találkozni.

aluminium

Az achát féldrágakőből, üvegből vagy porcelánból készített betétek ideig-óráig ellenálltak a zsinór koptató hatásának (bevágódás), de nehezek és igen törékenyek voltak, emellett intenzív használatnál viszonylag sűrűn kellett cserélni a spiccgyűrűt (ahol a leghamarabb jelentkezik az elhasználódás) és a gyűrűsor több tagját is. Lényegesen strapabíróbbaknak bizonyultak a műanyagbetétbe foglalt alumínium – oxid anyagú (Fuji Hardloy, Seymo), illetve a kemény fémbetétes (dynaflo) gyűrűk.

Fuji-Hardloy Seymo dynaflo

A szilíciumkarbid (Fuji SIC) gyűrű megjelenésével először a prémium kategóriában okozott osztatlan sikert, de mára az eredeti (Fuji) “után gyártásával” az olcsóbb osztályokban is általánossá vált. Az anyag hihetetlen keménysége, kopásállósága révén ellenáll a fonott zsinórok fokozott koptató hatásának, a felület simasága által a dobástávolság is nőhet. Hogy a fejlődés nem állt meg, arra kiváló példa a zirkónium – sic, a Gold Cermet Fuji Sic, vagy a Berkley – botokon rendszeresített, fémbetétes titánium SS gyűrűk.

SIC-600x399

A Pure Fishing 2004-ben mutatta be a rozsdamentes acélból készült SS 304-es gyűrűcsaládot. A cégcsoport márkái közül az ABU Garcia, a Berkley, a Fenwick és a Mitchell is ilyen zsinórvezetővel szerelve árusítja több, köztük a csúcskategóriás bot-szériáit is. Nem csak a gyűrű anyagát tekintve vezettek be újdonságot, de Concept Guide System (CGS) néven a gyűrűk optimális elhelyezésének és számának meghatározásában is forradalmi tettet hajtottak végre. Az SS 304-es gyűrű egy speciális, rozsdamentes fémötvözetből készül. Ultra kemény felülete egy, az űrkutatás során kifejlesztett ötvözési és edzési eljárásnak köszönhető. (Számtalan anyagféleség és technológiai eljárás érkezett már a mindennapjainkba az űrkutatásból. Ilyen a teflon, a kevlár és a SIC is.) Az SS 304 gyűrű kopásállósága és élettartama vetekszik a SIC-el.

ss304

A gyűrűn a bot használata során gyakorlatilag semmiféle kopást nem tudnak előidézni a horgászzsinórok. Az SS 304 megjelenése előtt legjobbnak tartott SIC gyűrű hatalmas hátránya, hogy csupán egy bizonyos mértékig lehetséges az elvékonyítása (súlycsökkentés érdekében), mert egy adott átmérő alatt nagyon sérülékennyé válik, sőt a nyári-téli több tíz fokos hőmérséklet-változás hatására bekövetkező hőtágulás során, igénybevétel nélkül is eltörhet. Erre különösen a korai SIC gyűrűk esetében akadt számos példa.

SIC-SS304-600x205

Nem a szilícium-karbid (SIC) hőtágulási együtthatója nagy, hanem a befoglaló fém kereté. A gyűrű stabilitásához szükség van egy erős fém keretre, amely a kemény hidegben zsugorodik, csökken az átmérője. A vékony SIC betét összeroppanhat. Ezért olyan erős, vastag SIC betétet kell alkalmazni, mely kibírja a külső keretből rá nehezedő nyomást. A szilícium-karbid egyébként sem egy könnyű fajsúlyú anyag, így a belőle készült gyűrűsor a technológia mai állása szerint már nehéznek számít. Az ugyanolyan belső átmérővel rendelkező SS 304-es gyűrű súlya 55 százalékkal könnyebb! Tehát kevesebb, mint a fele! Ez már önmagában is elegendő érv az SS 304 mellett.


Hozzászólások

A zsinórvezető gyűrűk rövid történelme — 1 hozzászólás

  1. Pingback: A horgászbotépítés IV. ⋆ Pergetőzés, lengetőzés

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>