Az elektromos kapásjelzők jelentősége, fejlődése

Kedves Horgásztársaim!

Azt hiszem, hogy az elektromos kapásjelzőt ma már senkinek sem kell bemutatni, hisz a legtöbb horgász táskájában megtalálható 1-2 darab belőle. Azért gondoltam, hogy mégis írok róla, hisz éppolyan elengedhetetlen része a felszerelésünknek egy többnapos túrán, mint a hálózsák, vagy a szék.

Ez az az eszköz, amely talán a legjobban megossza a horgásztársadalmat. Sokak szerint felesleges, hisz szerintük gépiessé teszi a halfogást, vagy mások szerint nem igazi peca, hisz nem mi fogjuk meg a halat. Ez szerintem badarság, mert ha valaki volt már egy 48 órás pecán elektromos kapásjelző nélkül, és folyamatosan oda tudott figyelni a felszerelésére és emiatt nem veszített egy halat sem, akkor az nem mond igazat. Mindenkinek szüksége van alvásra pihenésre, és egy egész hetes túrán nem lehet folyamatosan a botok mögött ülni, és figyelni, hogy mikor lesz kapásunk. Ezt a problémát hivatott megoldani ez az elmés kis szerkezet.

Működési elvét tekintve valójában egy nagyon egyszerű szerkezetről van szó. Akár rod podra, akár menetes véggel rendelkező leszúróra is rászerelhető, hisz szabvány menettel ellátott csatlakozása van. A botokat elhelyezve rajta, a tetején lévő vágatba kell helyezni a zsinórt, ami valójában egy görgő. Ha a hal elkezdi húzni a zsinórt, a görgő elmozdul, és ennek hatására a kapásjelzőnk elkezd jelezni.

kapásjelző 1

Az alap kapásjelzők általában 2 gombbal vannak ellátva, egyik a hangerő, a másik a hangszín szabályzó. A fejlődés következő lépcsőjében már az érzékenységet is lehet állítani, hisz elég kellemetlen, ha egy nagy szélben folyamatosan csipog, és vakriasztásokkal kell foglalkoznunk.

kapásjelző2 Az érzékenységet is lehet már szabályozni, sok kellemetlenségtől tud megkímélni

Ma már a kapásjelzők piaca is jelentősen bővült, és ezáltal újabb és újabb technikai újítások láttak napvilágot. A következő lépcső az volt, amikor már szettekben lehetett kapni ezeket a kapásjelzőket, és a kapást már akár több tíz méterre lévő sátrunkban is várhattuk, hisz egy vevő is található a szettben, melyre egy időben több jeladó is ráhangolható, és nem kell mindig a közelben tartózkodni. Ma már olyan szettek is kaphatóak, amelyekben nem csak a hangszínt lehet szabályozni, hanem már magunk is tölthetünk fel tetszés szerint csengőhangokat rá. Mára a horgászcikk ipar ezen szegmense is olyan termékekkel rendelkezik, hogy bőven van választék, itt is csak igényünk és pénztárcánk szab határt.

Vehetünk a boltban pár ezer forintért alap kapásjelzőket, de több tízezer forintot is elkéretnek egy komolyabb szettért. Ezek a szetteket már kemény hordtáskával adják, hogy elkerüljük az utazás és  pakolás során esetleg keletkező sérüléseket.

kapásjelző3 kapásjelző4 Szinte minden gyártó szetteket is készít amelyben több adó egy vevőre továbbítja a kapást

Igazából minden kapásjelző működésének elvi alapja ugyanaz. Akár hasonlíthatnám egy autóhoz is, hisz egy Suzuki is elvisz oda, ahová akarod, ugyanúgy, mint egy lexus, a motor működése is ugyanaz, csak a kidolgozás, és az anyagok minősége a kényelem és az extrák változnak. Léteznek már ütés álló kivitelű jelzők is. Azonban minden kapásjelzővel szemben támasztott alapvető elvárás az, hogy vízálló legyen.  Egy hosszabb túrán bármikor kaphatunk egy kiadós égi áldást, ami akár örök némaságra ítélheti kedvenc szerkezetünket, ha nem megfelelő a vízállósága. Az elektromos kapásjelzőnket általában sosem egyedül használjuk, hanem a kapás észlelésére további segédeszközt használunk, ami nem más, mint a swinger. A swingerek típusait egy másik cikkben részletesen bemutatom, most nem térnék ki rá, csak annyit, hogy van olyan verzió, amely egy 3,5mm-es jack kábelen keresztül csatlakoztatható az elektromos kapásjelzőnkhöz, hogy amikor álmunkból felébredve sötétben kibotorkálunk botjainkhoz, akkor könnyebben be tudjuk azonosítani, hogy melyik botunkon jelentkezett bajszos barátunk, hisz a swinger is világítani fog.

kapásjelző5Alul található a bekapcsológomb és a jack csatlakozás is

Az utóbb felsorolt lehetőségek mind, mind elsősorban kényelmi szempontokat szolgálnak, de egy hosszabb túrán szükségünk lehet egy jobb minőségű vevőre. Nem érdemes elindulni egy 1 napos túrára egy USB-s hiper-szuper kapásjelzőre mely a sátrunkban elhelyezett vevőn minden rezdülést jelez a jelzőhöz hozzárendelt színnel kombinálva, de ugyanez fordítva is igaz lehet egy egyhetes túrán.

Most is azt tudom javasolni mindenkinek, hogy vásárlás előtt gondolja át, hogy mire van szüksége és ehhez mérten válasszon a mai bőséges kínálattal rendelkező piacról, mert véleményem szerint felesleges rászánni 70-80 ezer forintot, ha nem tudjuk kihasználni, de ugyanez természetesen fordítva is igaz. Remélem tudtam nektek segíteni, legközelebb is olvassátok írásunkat, további érdekes és hasznos témákat fogunk feldolgozni.

Resize Of 73Ilyen szép halak megfogásában segíthet egy megfelelő kapásjelző

garda gabor avatar

A hozzászólások le vannak tiltva.