Bojlikészítés Wonder Baits aromával, mert egy golyó egy hal…

A pünkösdi hétvégének köszönhetően végre adódott egy kis szabadidőnk Palival. Első tervben horgászat szerepelt, de sajnos ez most nem jött össze. Hogy szabadidőnket mégis hozzákapcsolhassuk eme gyönyörű fogalomhoz, így megszületett az újabb gondolat. Mivel a Pródi teszthorgászatunk nagyon jól sikerült, és nagyon sok bojlink fogyott el, így a hiányokat sürgősen pótolni kellett. Időnk rengeteg volt, így több golyót, és több íz világot választottunk ki.

Természetesen a golyókból nem maradhatott ki egy fontos adalékanyag, a Wonder Baits aroma. A múltkori horgászat alatt az epres aroma nagyon sok halat adott, így első választásunk az eperre esett (Spring strawbery). E mellett a büdös illatok is előkerültek. A kagyló (Spring strawbery), a polip (Lighting octopus) és a rák (Dragon crab) aromák.

Oldódó és főzött bojlikba egyaránt gondolkodtunk 16 és 20 mm-es kivitelben. Így a következő fajta és ízű bojlik kerültek kivitelezésre: Az oldódóak közül: Epres, polipos-epres, rákos-halas. Míg a főzöttek közül:  epres, kagylós-halas íz világokat választottunk ki.

Ugye az oldódó és a főzött bojlik receptje nagyban hasonló de mégis a jó oldódó bojli recepten 20 %-ot változtatni kell a főzötthöz képest, hogy a tésztával jól lehessen dolgozni. Az oldódó bojliknál a tojás elmarad, így ezt melasszal, valamilyen cukorsziruppal, esetleg mézzel kell helyettesíteni. Az oldódó bojliknál mi sima csapvizet használtunk, szerintem semmi különbség nincs a csapvíz és az ásványvíz között. Nem baj ha a tészta jóval lágyabb, mint hagyományos főzött társainál, és az sem baj ha kicsit ragad. Így lehet vele majd jól dolgozni.

De térjünk vissza a készítés menetére. Az alapanyagok és a száraz alapú mixek elő és elkészítése után a folyékony adalékokat külön tálba kevertük ki. Az alapmixet tekintve készítettünk szénhidrát és fehérje alapúat, majd ezeket 60-40 százalékba keverve. Az alapmix összeállítására szándékosan nem térek ki, hisz mindenki ismer már számtalan bojlireceptet. A hangsúlyt a Wonder Baits aromákra fektetném. Kilónként 6-8 ml-tert adagoltunk. Hihetetlen milyen jól dolgozik ez az aroma és milyen szinten tudja húzni a halat. Ezt bizonyítja a Pródi horgászatunk is melyet aki még nem olvasott ITT megteheti.

alapanyagok

Az alapanyagok

alapmix edes

Epres oldódó bojli (szénhidrát alapanyagú)

alapmix budos

Kagylós-halas bojli (fehérje alapanyagú)

A tészta meggyúrása után, a lepihentetést végeztük el. 20 percet pihentek a különböző ízvilágok levegőtől elzárva, a gyúrás előtt.

bojli teszta

A pihentetés után jött a golyó formázása. Az oldódó golyókkal könnyű volt, hisz a lágyabb tészta könnyebben kinyomható volt, főzést nem igényelt, a sodrás után csak visszaforgattuk az alapmixbe és rekeszekbe tettük száradni.epres golyok

wonder baits bojli1

Epres golyók

wonder baits bojli2

Polipos-epres golyók

wonder baits bojli3

Rákos-halas golyók

wonder baits bojli4Tökéletes formájú 16 mm-es golyók. Mintha a “gyárból” jött volna

A főzött bojlik készítése több időt vesz igénybe, hisz főzni is kell, valamint úgy rekeszezni, hogy azok ne tudjanak penészedni a szárítás során. Óvni kell a hirtelen száradástól és a napfénytől is. A főzés során az idő eltérő lehet a bojlik méretétől függően. Vigyázni kell, ne hogy túlfőzzük, hisz a vitaminok nagyon érzékenyek a hőre. Nem feltétlen kell megvárni, hogy a golyók a víz tetejére felússzanak. 16 mm-es méretnél viszont szerintem a főzési idő megegyezik a bojlik felszínre való úszási idejével.

bojli fozes

Amelyik golyó a víztetejére jön az már kész is van

wonder baits bojli5

A főzés után a felesleges vizet a konyharuha felszívja.

A szárítást mint írtam, gondosan kell végezni, de mi ezzel nem szoktunk kínlódni. Egy napos szárítás után megy zacskóba, felcímkézve a nevével, és így kerül be a fagyasztóba megfelelő adagokra osztva.

Az oldódó bojlikkal más a helyzet. Hisz az oldódási idő függ a felhasznált cukorszirup, melasz, méz mennyiségétől, és a szárítás idejétől is. Az oldódás ezen paraméterek függvényében a fél órától, teljesen 3 óráig is kitolható. A túlzottan sokáig való szárítás ( 2 héten felül) a bojlik vízbe érkezésekor azonnali szétrobbanását eredményezi, hisz a száraz golyók hirtelen szívják magukba nagy mennyiségbe a vizet, ami azonnal roncsolja őket. Véleményem szerint a 2 hétig való szárítás a megfelelő, persze aki nagyon gyorsan oldódó bojlit szeretne csinálni (fél óra-45 perc) annak a 3-4 napos szárítást javaslom és utána a fagyasztót.

Reméljük ezen bojlik is úgy fognak bizonyítani, mint a Pródi bojlistavon előző társaik. Nagy reményeket fűzünk hozzá, és reméljük a kapitális példányok is sűrűbben látogatnak meg minket.

Mindenkinek tudom ajánlani az aromát, bizonyított már. Aki még mindig hitetlen, az talán a következő sorokat olvasva, és a képeket áttekintve máshogy fog gondolkodni: Évzáró peca.

Az aromákról bővebben ITT.

Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét a bojli gyúráshoz. Görbüljön kedves horgásztársak!!!

ABF Team


Hozzászólások

Bojlikészítés Wonder Baits aromával, mert egy golyó egy hal… — 1 hozzászólás

  1. Tisztelettel szeretném elkérni az oldódó epres bojli( a szénhidrátos) receptjét,de legalább is a hozzávaló összetevők nevét persze csak ha nem hétpecsétes titok.
    Tisztelettel: Boros János

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>