Szolunáris táblázat

A szolunáris táblázat eredete:

A Hold nagyon nagy befolyással van a Földi jelenségekre és élőlényekre. Életünknek szinte minden területén jelen van.

Ez a gondolat járhatott annak a pennsylvániai legyezőhorgásznak is a fejében, aki figyelni kezdte a Hold halakra gyakorolt hatását az 1920-as években. John Alden Knight, mint minden horgász, azt szerette volna kideríteni, hogy melyek a horgászatra legalkalmasabb időszakok. Tudta azt, hogy a halak néha sokkal intenzívebben táplálkoznak, mint máskor és jóval aktívabbak. Idővel rájött, hogy ezek az időszakok megegyeznek azzal a rövidebb idővel, amikor a Hold és a Nap együttes vonzereje a legnagyobb. A Hold pozícióját véve figyelembe Minor és Major periódusokat határozott meg. Ezek a periódusok a Hold maximum és minimum vonzerejének idejét fedik.  Előbbi csupán 30 percet, 1 órát tart, utóbbi viszont 3 órányi hosszú is lehet.

Hogy bizonyítsa elképzelését Knight 200 jelentős fogást jegyzett le, együtt a kifogás időpontjával. Érdekes eredményt kapott: a fogások 90%-a a szolunáris periódusok (Minor, Major) idejére esett.

Az első szolunáris táblázatot 1936-ban tette közzé. A „szolunáris” megnevezést is ő maga alkotta a Nap (Sol) és Hold (Luna) szavak ötvözéséből. Sokan kételkedve fogadták a szinte hihetetlen összefüggésekre építkező táblázatot, viszont későbbi kutatások megerősítették helyességét. Sőt még az is kiderült, hogy nem csak a halakat, hanem sok más élőlényt is hasonlóképpen befolyásol a Hold.

2019 ABF TEAM szol

Természetesen fogási esélyeinket sok más tényező is befolyásolja, melyek szintén meghatározóak lehetnek: időjárás, légnyomás, vízállás, környezet, stb., de azért azt érdemes észben tartani, hogy az Újhold és a Telihold okozhat kellemes meglepetéseket.