Halakkal szembeni bánásmód eszközei

A halakkal szembeni pozitív bánásmód a bojlis horgászmódszernek köszönhető. A bojlis horgászmódszer Angliából indult hódító útjára, évtizedekkel ezelőtt, célzottan a nagy pontyok horgászatára fejlesztették ki. Magyarországi megjelenését követően azonban még nem volt ismert a „Catch & Release !” („Fogd meg, és engedd vissza!”), ami mára már egy magát bojlis horgásznak valló személy tudástárában a legalapvetőbb fogalom. Ezzel elérhető, hogy a nagytestű pontyok a fárasztás és a bojlizásnál elengedhetetlen műveletek után tovább élhetnek éltető elemükben, a vízben. A módszer használatának már említett legfontosabb szabálya a „Catch & Release”, azaz „Fogd meg, és engedd vissza!” jelszóval történő horgászat. Angliában és a legtöbb európai országban – ahol nagy népszerűségnek örvend a pontyhorgászat – már elterjedt, megszokottá vált ez a szemlélet, amelynek mára magyarországi térhódítása is jelentőssé vált. A visszaengedett és még gyarapodni képes halak ezáltal minden évben nagyobb egyedsúlyt érhetnek el. Ha követjük ezt a módszert, esetenként másokat is arra kérünk, hogy cselekedjenek így, akkor idővel egyre több és nagyobb hallal találkozhatunk majd a hazai vizekben is. Ez nagyon fontos dolog, hiszen gondolni kell a következő generációra is, akik már gyermekkorban ezzel a szemlélettel kezdhetik el ezt a nagyszerű sportot; mert könnyebb ezt fiatalon megtanulni, mint később, a normálisnak tartott, konyhai horgászatról átállni. Ezáltal az elkövetkező generációkban mind többen így cselekszenek majd, és egyre több horgász lesz köreinkben, aki a kíméletességet tartja majd fő szempontnak.

A bojlis horgászmódszernek köszönhetően egyre több horgász tanúsít megfelelő bánásmódot a halakkal. A megfelelő bánásmód viszont külön felszereléseket igényel, melyek a következők:

Pontymatrac:

Többfajta kivitelben kaphatóak, formájuk és méretük különböző lehet, de mindegyik vastag szivaccsal bélelt. Színük általában sötétzöld, ami a hal számára nyugtató hatású. Fontos, hogy mindig nedves legyen, mielőtt ráhelyezzük a halat, ez a hal nyálkarétegének sérülését előzi meg.

Pontyzsák:

Olyan, mint egy zsákos háló, de extra nagy, szögletes kivitelben. A másik fő különbség, hogy a lyukbősége maximum 5 mm, amely biztosítja az uszonyok sértetlenségét, és olyan anyagból készült, amely nem bántja a hal bőrét borító nyálkaréteget és pikkelyeit. A sűrű, erős, sötét, halnyálkát védő anyagból készült hálóban megnyugszik a hal, nem vergődik. Fontos, hogy egy zsákba egy halat helyezzünk el.

 Sebfertőtlenítő:

A halak sérült testfelületét 2-3 adagnyi permettel fertőtlenítjük, majd visszaengedjük őket éltető elemükbe, a vízbe. A speciális oldat megvédi a halakat a másodlagos, baktériumos és a vízpenész okozta betegségektől, a sebek, fekélyek elfertőződésétől.

Bojlis pontymerítő:

Az apró lyukú, puha hálójába nem akad bele olyan könnyen a hal bognártüskéje, emellett ha nem fáradt ki teljesen és még nyugtalankodik szákolás után, ez kevésbé sérti meg a hal bőrét védő nyálkaréteget. Praktikus a kialakítása is, hiszen egy vékony nyélből és egy hasonlóan vékonyra összetekerhető fejből áll, ezáltal még a bottáskában is könnyedén elfér. Nyele hosszú, mert a bojlis botok hossza is legtöbbször 3,6 vagy 3,9 m, ezért sokkal könnyebb és kényelmesebb egy hosszú nyelű szákkal szákolni.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>