Hogyan készüljünk fel egy túrára I.

Kedves Horgásztársaim!

 A következő cikksorozatban arról fogok nektek írni, hogy miket kell figyelembe venni egy túra tervezése közben, milyen szempontok figyelembevételével válasszunk a sátorok és egyéb kellékek között, hogy ne a vízparton derüljön ki, hogy valamit elfelejtettünk, vagy otthon maradt, vagy egyszerűen rosszul választottunk.

Gondolom minden horgásztársamnak ismerős az érzés, amikor a vízparton jön rá, hogy valami otthon maradt, vagy csak szimplán elfelejtett valamit elhozni, amire szüksége lehet, és ez akár egy komplett túrára rányomhatja a bélyegét. Ha valaki most azt hiszi, hogy egyből egy olyan csalit fogok reklámozni, ami minden helyzetben megállja a helyét az nagyot tévedett, hisz ebben a sorozatban nem tuti csalikról, fogós végszerelékekről fogok írni nektek. Egy túrán az indirekt eszközök, mint a sátor, és a hálózsák, vagy a ruha, ugyanolyan fontos szerepet töltenek be, mint egy jó minőségű horog, vagy damil stb. Maga a halfogáshoz ezen eszközöknek ugyan semmi köze ezért is hívtam indirekt eszközöknek, de ha otthon marad egy evőeszköz, vagy egy rosszul megválasztott sátrat, ágyat viszünk magunkkal, akár pokollá is tudja tenni a vízparton eltöltött napokat. Ebben a sorozatban abban próbálok nektek segíteni, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy túra szervezésekor, hogy milyen módszerekkel tudjuk kikerülni az esetleges hibákat.

Először nézzük meg, hogy a túrára való felkészülés során milyen szempontokat kell figyelembe venni a felszerelés kiválasztásánál, mire kell odafigyelni. Én mindig végiggondolom, hogy hová, hány napra, és kivel megyek pecázni, ez adja a kiegészítő kellékek kiválasztásánál az alapot. Mindig arra törekszem, hogy a szükséges eszközökből mindig annyi legyen nálam, hogy soha ne haladja meg a mennyisége az elégséges szintet. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy mire kell odafigyelni egy túra tervezésénél, milyen szempontokat kell figyelembe venni.

Minden eszköz kiválasztásának alapja az információk begyűjtése, rendszerezése és kiértékelése.

– Tudnunk kell azt, hogy milyen adottságai vannak a víznek, ahová horgászni megyünk.

– Van-e faház, vagy nincs, engedélyezett-e a sátorozás, ha igen akkor a sátor milyen formája

– Milyen megközelítési lehetőségekkel rendelkezik a horgászhelyünk, kell-e segédeszközt vinni magunkkal ( pl. összecsukható molnárkocsi)

– Hol parkolhatunk a kocsival

– Milyen főzési lehetőségek vannak, van-e tűzgyújtási lehetőség, vagy csak gázzal lehet főzni

– Van-e áramforrás, ha igen hol található

– Figyelembe kell venni a túra hosszát

– Figyelembe kell venni a várható időjárási körülményeket

– Figyelembe kell venni, hogy hol horgászunk (stégen/parton)

– Milyen etetési/ csali bejuttatási módokat lehet használni (dobós/ csónak/ etetőhajó)

– Hosszabb túra esetén az élelem és folyadékpótlási / beszerzési lehetőségek

Ha ezekre a kérdésekre mind tudjuk a választ, akkor nagy probléma nem érhet, hisz ezen információk birtokában nagy biztonsággal ki tudjuk választani azon eszközök listáját, amelyek a pecához elengedhetetlenek, és kényelmi szempontból is maximálisan megfelelnek. Egy hosszabb túrán érdemes a kényelmi szempontokra külön odafigyelni, hisz nem csak a rossz időjárás vagy a kapástalanság ronthatja el a kedvünk, hanem elég rossz érzés egy túl vékony hálózsákban egy polifoamon eltölteni egy hetet, és sorolhatnám még azokat a befolyásoló tényezőket, mely mind a lelki és fizikai állóképességeinkre hatással vannak, és közvetve a horgászat kimenetelére is egyben..

A sorozat következő részében a sátorokkal fogok foglalkozni, hogy miket kell figyelembe vennünk a kiválasztásánál.

ponty

Addig is görbüljön mindenkinek.

garda gabor avatar


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>