Kócos tavi horgásztábor 2016 – II. Turnus

A Kócos horgásztábor II. turnusára augusztus 08-12. között került sor. A megszokott módon, az első napon a halfajok ismertetése és a horgászat alapjainak elsajátítását tanulhatták meg a palánták. A finomszerelékes horgászatot, mint a spicc, rakós és feeder horgászatot Hegedűs Csaba, Harangi Csaba, és Nick Attila oktatók mutatták be az első három napban. Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a halak kapókedvéhez, így kevés pontyot sikerült ideiglenesen partra emelni ezen napokon.

CSÜTÖRTÖK – BOJLIS OKTATÁS

A Csütörtöki napot ismét csapatunk az ABF Team bonyolította le. Ismételten próbáltuk átadni azt a tudást, amit mi is életünk végéig tanulni fogunk. Mert olyan nincs, hogy valaki profi legyen a horgászatba és kimerje nyilvánítani, hogy ő már többet nem tud tanulni eme csodálatos dologról. Mindig van mit, ezt be is bizonyította a csütörtöki nap. Szerda este mikor az erkélyemen pakolgattam, még hatalmas önbizalom töltött el, hiszen a hideg front épp úton volt, talán már a széle súrolta is megyénket. Ha eddig nem evett a hal, most biztosan fog. Este még egy kis eső is érkezett és reggelre némi északi szél is tiszteletét tette. A legjobb nap és idő a nagy pontyok megfogására.

A csütörtöki napon Sugár Csaba segítette munkámat, aki tavaly csatlakozott csapatunkhoz. A reggeli órákat borult, néha szitáló esős idő jellemezte, de ez pont jó volt arra, hogy átadjuk a bojlizás alapjait a palántáknak. A megszokottaknak megfelelően ismét csak megérte ha valaki odafigyelt, hiszen a legnagyobb pontyért és legtöbb pontyért egy-egy ajándékcsomag járt a szerencséseknek. Természetesen az aranyszabály az volt, hogy bojlival kell horogra csalni a halacskákat. Hogy ez minél nagyobb eséllyel történhessen meg egy-egy rodpodot állítottunk fel 3-3 darab bojlis bottal a titánoknak. Emellett természetesen saját készségeiket is bevethették. Az első félóra két kapást is hozott, melyből egy halat sikerült is megfognunk, egy 4 kiló körüli afrikai harcsának tetszett meg a májas bojli.

Ezt sajnos hatalmas csend követte. Pedig hány fajta készség és csali kombináció hevert a tó alján. A fránya halak azonban nem akartak táplálkozni. Próbáltuk ezt, próbáltuk azt, de nem tudtunk kapást kicsikarni a halakból. Szerencsére a gyerekek élvezték azért a természet varázsát, valamint sikerült azt is megoldani, hogy ne unatkozzanak. Elő a spiccbot, gyerünk kárászozni. Nagy nehezen azonban megtört a jég. Hajnal Vincének ugyancsak sikerült pontyot fognia, de Taricska Viktor sem panaszkodhatott.

A hűvös időben a forró leves mindenkinek jól esett ebédre, a nagy filagória alatt. Még a gyerekek ettek ittak, addig mi a halak istenéhez szóltunk Csabival, hogy jó lenne valamit produkálni, nem ezért ülnek itt az ifjú palánták, hogy ázzanak fázzanak és ne tudjanak halat fárasztani.

Valamit csak sikerült elérnünk, hiszen az idő is jobbra fordult és a kapások száma is növekedni kezdett. Sikerült pár pontyot horogra csalni. A kis Vince ügyesen észrevette, hogy itt nem nagy halra kell voksolni, hanem a sok kicsi sokra megy elv alapján is lehet szép eredményt elérni. 8 mm-es pop-up bojlival csalizva sorra huzta a 2 kg körüli pontyokat. A délután alatt még egy afrikai harcsát is sikerült fogni.

A nap végére nem volt nehéz kitalálni, hogy ki nyeri a legtöbb halért járó díjat. A legnagyobb hal egy gyönyörű pikkelyes ponty lett.

Resize of legnagyobb

A legnagyobb halat fogó

Resize of legtobb

A legtöbb halat fogó

PÉNTEK – A VERSENYEK VERSENYE

A pénteki napon a megszokott verseny került lebonyolításra a palánták között. Az I. turnus jól bevált módszere szerint a gyerekek párba álltak össze, csapatokat alkotva, és a beállókért sorsot húztak. Így a csapatok és beállók a következő képen alakultak.

  1. beálló Máslányi Sándor – Taricska Viktor
  2. beálló Dorogi Csaba – Dankó Ákos
  3. beálló Vicze Szabolcs – Nyeste Krisztián
  4. beálló Feczkó Tamás – Nagy Szabolcs
  5. beálló Szendrei Balázs – Orovecz Olivér
  6. beálló Torkos Tamás – Török Nándor
  7. beálló Enyedi Péter – Szabó Bence
  8. beálló Papp Máté – Hajnal Vince

A szabályok ismertetése után a csapatok hatalmas reményekkel foglalták el a helyeket és készítették elő készségeiket. A versenybe a következő halfajok számítottak: ponty, amur, harcsa, kárász, compó. Csabi és én pedig minden csapathoz odamentünk, és álltunk rendelkezésükre, szerelésben és csalizásban. Öröm volt látni, hogy sokan választották a bojlis módszert, tudva azt, hogy ez a verseny bizony súlyra és nem darabra megy. 1-2 jó hallal bármelyik dobogós helyre oda lehet kerülni. Voltak olyan csapatok is akik inkább az afrikai harcsázásra tették voksukat és kacsaszívvel, piócával, vastag gilisztával csaliztak. Győzzön a jobbik, és már András indította is a versenyt dudaszóval.

A verseny első halát Torkos Tamás fogta meg kerek 9:00 perckor. Egy gyönyörű dévért sikerült horogra csalnia, sajnos ez a halfaj nem számított bele a mérlegelésbe. Azt ezt következő órákban az afrikai harcsáké volt a szerep. Az Enyedi Péter-Szabó Bence és az Orovecz Olivér-Szendrei Balázs páros is, ezen halfajokat csalta horogra. Emellett természetesen a csapatok a kárászokat is szépen gyűjtögették. Sajnos a délelőtti órák pontyot nem hoztak.

A delet dudaszó jelezte, ki lehetett venni a botokat és lehetett gyülekezni a nagy filagória alatt egy finom ebédre. Közben a gyerekek megbeszélték mi a jó taktika, mivel is lehetne halat fogni. Tudták, hogy az eddigi fogások alapján a verseny teljesen nyílt maradt. Egy jó hallal óriásit lehet ugrani a ranglistán felfele. Volt olyan csapat is aki azt mondta, hogy egy bot maradjon bent nagyhalra, kettőt pedig beáldoztak, és az apró kárászokból próbálták feljebb terelni magukat.

Resize of ebed

A finom ebéd után új erőkkel álltak fel a palánták az asztaltól. Feczkó Tomikáék gyorsan be is húztak egy harcsát, hogy versenyben maradhassanak. A 8. beállóban a Hajnal Vince-Papp Máté sem volt rest. Egy gyönyörű majdnem 5 kilós pontyot sikerült horogra csalni bojlival. A kárászok is szépen gyűltek a haltartókban a csapatoknál. Érezték a palánták, hogy itt a végén akár 10-20 deka is dönthet. A 2. beállóban a Dorogi Csaba-Dankó Ákos kicsit elkedvetlenedett, ők a reggeli óráktól kezdve a bojlizást erőltették, nagy halra várva, de sajnos nem sok minden jutott nekik eddig. Csabival nem győztünk lelket önteni beléjük. Hát igen a bojlizás ilyen. Türelemjáték, de a türelem általában rúzsát terem. Na persze magyarázza meg nekik ezt az ember. 3-4 óra között összesítettem táblázatomat, kíváncsi voltam a pillanatnyi helyezésekre. érdekes eredményt kaptam nem hittem a szememnek. Az első 5 csapat szinte fej-fej mellett haladt. Továbbra is igaz maradt az, hogy 1 hallal is lehet fordítani, illetve még az utolsóból is lehet első.

Mivel kevés halat sikerült kiemelni a tóból, a táborszervező Nyeste András a 16:00 –ás verseny lefújás idejét 17:00-ra módosította. A Dorogi Csaba-Dankó Ákos párost valószínűleg ez mentette meg, hiszen a bojlis etetésük fél 5 után kezdett el működni, és a lefújás előtt közvetlenül 2 halat is sikerült akasztaniuk. Természetesen szákba is terelték őket, nem kis gubanc elhárítása után. 17:00 –kor a dudaszó a verseny végét jelentette a palánták számára. Senki nem tudta hányadik helyezést érte el. Egyedül a kis Vincének volt csak széles vigyor az arcán, hiszen tudta, hogy a mai napon a tó legnagyobb halát ő emelte ki a matracra.

A verseny végeredménye e képen alakult.

Vereseny tablazat

A díjakat Nyeste András adta át, majd a táborozók egy közös csoportképre álltak össze.

Resize of 20160812_175728

Ezután pedig következhetett a jól megérdemelt vacsora, természetesen a szülők társaságában. Finom is volt a bográcsban főzött babgulyás. Majd a tábortűz sem maradhatott el. András a tógazda még talán táncot is járt mellé, legalább is az egyik kép mintha erről árulkodna :)

Estére pedig még a nagy fehér bálna is tiszteletét tette a palántáknak. Moby Dick az égen jelent meg felhő formájában.

Resize of mobi

Köszönjük neked Kócos Horgásztó az elmúlt öt napot, és köszönjük nektek oktatók Hegedűs Csaba, Harangi Csaba, Nick Attila. Remélem jövőre újra találkozunk.

dream-fish1-180x135

horgaszfirkasz-180x50

specialmix-180x42

A hozzászólások le vannak tiltva.