Mahin csomó, avagy monofilt fonottal

A mahin csomót két zsinór összekötésére használjuk. Főleg ha fonott zsinórt kell összekötnünk dobóelőtét gyanánt a meglévő monofil főzsinórunkkal. Ez nagyban segít a nagyobb súlyok dobással történő bejuttatására, mivel ezt a terhet a dobás során a főzsinórunk nem bírná el. A dobóelőke másik nagyon fontos funkciója, hogy a zsinórunk utolsó, vízfenéken fekvő szakaszát megkíméljük a kövek, mederfenék, kagylók, stb. roncsoló hatásától, ezért körülményektől függően 10-25 méter hosszúságban szoktuk használni.

A fonott dobóelőke előnye, hogy valamivel nagyobbat dobhatunk mint monofil előtéttel, lágyszárú vízinövényeknél (hínár, töklevél) könnyen vágja a növény szárát, ezzel megakadályozva a halunk elvesztését, hátránya viszont hogy néha gubancolódhat.

Az alábbi ábrán láthatjátok az ún. Mahin csomót, ami tökéletes megoldást ad a két zsinórfajta összekötésének problémájára. (Az ábrán a szürke zsinór jelenti a fonott és a fehér a monofil zsinórt!)
Tipp: Ha jól megfigyelitek, a készre húzott csomó alakja olyan, mint egy nyílhegy, ezért dobóelőke kötésénél a leghasznosabb, mert kis mértékben fékezi a dobást. A csomót úgy húzzuk össze, hogy egyik kezünkkel a főzsinórt, másikkal a dobóelőtét zsinórt, még fogunkkal a felesleges két zsinór végre tartsunk rá. Így csúsznak egymásra jól a menetek, így lesz tökéletes nyílhegy alakja a csomónak. A kötés mikor kész van, a felesleges zsinórvégeket úgy távolítsuk el, hogy azokon 1-1 cm maradjon. Ezzel az eljárással is csökkentve a fékező erőt, mert így könnyebben csúszik ki zsinórunk a gyűrűkön. Csavarszám elsőnek 10 előre, majd ugyanabban az irányba tekerve 5 visszafelé. Vagy 7-4 arányban is kivitelezhető. Igazából ezt a zsinórok vastagságához igazítjuk. 30-as monofílig – 25-ös fonottig 10-5; efeletti vastagságok esetén 7-4.

mahincsomo

mahin

Több bojlis horgász állítása szerint is, és az én álláspontom is ugyanez; ez a csomó szinte elszakíthatatlan. Kellő biztonságot ad, mint dobásnál, mint fárasztásnál, esetleg leakadásnál is. Fonott dobóelőke használatánál javaslom hogy használjunk valamilyen megoldást kezünk védelmére, dobókesztyű, ujjvédő, de akár egy egyszerű leukoplaszt is megvédi kezünket.


Hozzászólások

Mahin csomó, avagy monofilt fonottal — 9 hozzászólás

 1. Szia,

  A kérdésem a következő lenne.
  Ez a kötés működik monofil(30-as) – monofil (40-45-ös) kötésnél is vagy erre inkább mást használnál?
  Egy versenyre készülnénk ahol előírás a min. 25m dobóelőtét használata min. 40-es vastagsággal.
  Előre is köszönöm válaszod.

  Üdv,
  Gábor

  • Szia,
   Köszönöm a válaszod!
   30-as mono főzsínor és 50-es mono dobóelőtétet fogok használni. (45-ös lett volna az alsó határ)
   Ez elég nagy lépcső és ezért gondoltam a mahinra lévén a kúpos kialakítása révén könnyebben futhat ki a gyűrűkön. (dobós pecánál)
   De akkor ezek szerint nem az igazi.
   Tehát akkor maradjak a hagyományos toldó kötésnél vagy az albright-nál.
   Még egyszer köszi szépen!
   Üdv,
   Gábor

 2. Érdeklődnék, hogy a mahin csomó feederezésnél haszált zsinoratmérőknél is müködik? Pl. 22 es monofil 15 fonott dobóelőkével

  • Természetesen igen. Sőt az apróbb átmérőjű gyűrűk miatt a nyílhegy alakzat itt érvényesül csak igazán.

 3. Szia! Videód nincs esetleg a kötésről?10-ből kb. 1-2 sikerül,valamit nem jól csinálok.
  Köszi

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>