Ólom öntés

Amit itt most fogtok olvasni, az nem feltétlenül válik örömére a horgászboltoknak és egyes gyártóknak, akik horgász ólmok forgalmazásával és előállításával foglalkoznak. Azért azt még hozzátenném, hogy nem mi vagyunk az elsők és nem is az utolsók, akik rászánják az időt, és saját magunknak állítjuk elő a végterméket, ezzel jó pár száz forintot spórolva 1-1 horgász ólmon.

De mi is kell az ólom öntéshez, és hogyan is kell azt csinálni? Megpróbáljuk a lehető legrészletesebben bemutatni az alábbi cikkben, felhívva minden apróságra a figyelmet.

Mielőtt belekezdenénk saját ólmaink gyártásába nézzük át mire is lesz szükségünk, és mire ügyeljünk:

Az ólom: a természetben főleg oxidjai és más vegyületei fordulnak elő. Az emberi szervezetbe bejutva kiszorít egyéb, létfontosságú fémeket (vasat, cinket, kalciumot), sejtméregként viselkedik, nagyobb adagban ólommérgezést okoz. Ebből kifolyólag ha ólom öntésre szánjuk el magunkat, azt mindenképpen SZABAD LEVEGŐN ÉS NE ZÁRT TÉRBEN VÉGEZZÜK!!! Legalább ilyen fontos, hogy a folyamat közben használjunk vastagabb védőkesztyűt, mert az ólmot csak folyékony állapotában tudjuk formázni. Az ólom olvadáspontja: 327,46 °C, forráspontja: 1749 °C. Továbbá ami még érdekes lehet az a tiszta ólom sűrűsége, ami szobahőmérsékleten: 11,34 g/cm³, az olvadáspontot elérve folyékonyan pedig: 10,66 g/cm³. Ezek az értékek azért fontosak, mert a kevert vagy ötvözött ólom sűrűsége kisebb, és meglepődhetünk, hogy a 100 grammos formával öntött ólom miért csak 85-90 gramm. (Sajnos az első rúd ólommal mi is így jártunk- tehát nem mindegy milyen ólmot használunk. A legbiztosabb ha vízszerelőktől szerzünk ólmot, annak az értékei megfelelnek a fentebb leírtakkal,)

Nézzük a további eszközöket: Ólom öntő forma, egy rossz kávé kiöntő, tapadást gátló por, ecset, színterező por, csapok, fülek, forgókapcsok, gubancgátló csövek, fogók, kés, reszelő és egy rezsó.

Az itt felsorolt eszközöket mi a : http://bolthely.hu/olomontoformak/ oldalról rendeltük. További elérhetőség: Email: ocsesz@vipmail.hu  Tel: (20) 486-1861 . Itt minden megtalálható ami az ólomöntéshez szükséges.

Na de haladjunk tovább, nézzük hogyan bonyolítottuk le a folyamatot. Több fajta formát is rendeltünk, hogy bármilyen végszereléket el tudjunk készíteni. Gondolok itt a hagyományos végólmos, paszta ólmos, és In-line szerelékekre.

Végólmos formákforma1 forma2 forma3 In-line formákforma4 forma5

Fülek, csapok, tapadásgátló por

kiegeszitok1

Gubancgátlók, színterező por

kiegeszitok2Ahhoz, hogy az ólom formába helyezhető legyen, fel kell melegíteni, és elérni az ólom olvadáspontját. Egy villanyrezsó és egy rossz kávé kiöntő megfelelő erre a célra.

olomontes1Közben készítsük elő a formákat, kis ecsettel vékonyan vigyünk fel rájuk tapadásgátló port (a por használatával könnyebben elválik a formától és szebb is lesz a végtermék felülete), majd helyezzük el a füleket vagy In-line forma esetében a csapokat (természetesen a csapokat is lássuk el tapadásgátló porral)

olomontes2 olomontes3Majd a forma másik felét is helyezzük el, és valamiféle szorító eszközzel rögzítsük.

olomontes4A felmelegített és megolvadt ólmot VÉDŐKESZTYŰ használatával helyezzük a formába.

olomontes5Majd válasszuk szét a formát és szedjük ki a félkész terméket.

olomontes6 olomontes7Fontos megemlíteni, hogy az In-line formáknál, kesztyű és fogó segítségével, minél hamarabb távolítsuk el a csapokat az ólom belsejéből. Ezután nem marad más, mint várni hogy kicsit hűljön a már majdnem kész horgászólom, és a felesleges részeket lesorjázzuk róla. Késsel, reszelővel, fogóval- ezt mindenki kitapasztalja majd, mivel és hogyan a legkönnyebb.

olomontes8Akár maradhatna így is és mehetne a szerelék végére bevetésre, de manapság a környezeti előírások miatt és a környezetvédelemnek hangot adó hatóságok végett már nem lehetne nyers, csupasz ólomsúlyt használnunk horgászataink alatt. Tehát valamiféle bevonattal el kell látni ólmainkat. Természetesen a fentebb leírt weboldalon erre is adódik lehetőség. Mi színterező port rendeltünk hozzá.

A színterezés egy egyszerű folyamat. Az ólmot újra fel kell hevíteni kb 100 C fokig, (ezt onnan tudjuk ellenőrizni, hogy egy csepp vizet rácseppentve annak rögtön el kell párolognia) majd azt a porban megforgatni. Ez az a hőmérséklet mikor a por rátud tapadni, égni az ólom felületére. Ekkor egy egyenletesen bevont rücskös felület alakul ki az ólom felszínén.

olomontes9Ha ez a felület nem tetszik nekünk semmi baj, hisz a színterező por tovább alakítható. Nincs más dolgunk csak újra felmelegíteni az ólmot és a por teljesen síkra elfolyik, ezzel egy sima fényes felületet adva horgász ólmunknak.

olomontes10 olomontes11Mindent összevetve így sikerültek a mi ólmaink. Véleményem szerint, mint alakra és esztétikailag is van olyan mint a boltokban kapható több 100 forintos termék.

A formák bemutatásáról kis videó ITT. (később)

És végezetül köszönet a forma és hozzá való kiegészítők forgalmazójának!

Web: http://bolthely.hu/olomontoformak/ 

Email: ocsesz@vipmail.hu  

Tel: (20) 486-1861


Hozzászólások

Ólom öntés — 4 hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>