President Carp Baits-el a forró Kemencésen…

Nem, a President Carp Baits nem valami csodaliszt és nem fogunk semmiféle pékárut sütni kemencében. Tehát ha azt hitted, hogy egy tuti kenyér receptet fogok elárulni akkor sajnos csalódnod kel. A Kemencés egy több tóból álló horgásztó Balmazújvárosban, a Pressident Carp Baits pedig nem csodaliszt, inkább nevezném csoda golyónak. Erről a két szóban forgó megnevezésről írnék pár sort, még azoknak is, akik a horgászatot csak unalmas időtöltésként tartják számon.

Július 6-án Tamás cimborámmal, úgy döntöttünk meglátogatjuk a Kemencést. Személy szerint én már többször is voltam itt, mondhatom azt kis túlzással, hogy ismerem a tavat. Fejben volt a tómeder, a halak táplálkozási szokásai, valamint az is, hogy melyek azok az íz világok, amelyek favoritnak számítanak ezen a tavon. A hátsó bojlis tóra foglaltunk helyet. Erről a tóról tudni kell, hogy nem egy nagy tavacska, keresztbe mindössze 60-70 m lehet, viszont csak egy oldalról horgászható. Mindösszesen 9-10 beálló van kialakítva, kerülve a zsúfoltságot. A tó hal állományáról annyit illik tudni, hogy javarészt pontyok és amurok teszik azt ki. Emellett némi fehérhal állománnyal is rendelkezik a tó. Amurjai híresek nagyságukról, hisz több 20 plusszos amurt is telepítettek a tóba. Pontyokból is akad benne bőven szép példány.

Gondolva a forró meleg napokra, reménykedtünk, hogy megindultak már az amurok a tavon. A tóra hamar kiértünk, 5 órakor már el is foglaltuk horgász állásunkat, az 5-ös helyet. A beállóba kényelmesen elhelyeztük a 4 botot, és megkezdődhetett az etetés. Első körben egy kis felhősítő anyagot kevertünk magmixxel, hogy minél hamarabb felkeltsük a halak figyelmét. A csali választás sem okozott problémát. Mint feljebb említettem a fűszeres ízt nagyon kedvelik itt a halak. Így esett a választás a Pressident Carp Baits 20 mm-es fűszeres bojlira. Ez egy nagyon nagy energia tartalommal rendelkező, nagyon jól összerakott golyó. Az illatát tekintve is fenomenális.

kemences

Pressident carp

spomb

Az etetés közepén tarthattam, mikor is az egyik botomon elfüstölt a nyeletőfék. Sajnos az akasztás után rögtön lefordult. Sebaj, megesik az ilyen, nem kell szomorkodni, újra kell csalizni és folytatni azt, amit elkezdtünk. A spombbal való etetést befejezve, saját készítésű kolbászos oldódó bojlik kerültek becsövezésre, botonként 20 szem. A terülj-terülj asztalka elkészítése után izgatottan ültünk be horgászszékünkbe és vártuk a fejleményeket.

Az első hal 9 óra körül jelentkezett határozott kapással. Akasztás után érezni lehetett, hogy nem a kisebbek közül való. Komótos lassú mozgása ezt a hitet csak tovább erősítette bennem. 15 perc fárasztás után végre a parthoz tudtam húzni, és megpillanthattam. Gyönyörű tükrös nézett egy pillanatra a szemeimbe. Majd újra a mélybe tört, bizonygatva folyamatosan az erejét. Pár perc múlva a 3.5 librás bojlis bot felőrölte erejét, és felfeküdt a víz tetejére. Súlyát megmérve, gyors fotó egy kis fertőtlenítő és már mehetett is útjára. Súlya 7,9 kg volt.

001

candr

Ha kapás van, akkor hal is van az etetésen, de azt ott is kell tartani. Tamás már tudta ilyenkor mit kell tenni, botonként 10 szem bojli landolt a meghorgászott területen. Nem is sokat kellett várni a következő kapásra, szűk egy óra hosszát. Tamás botja is elfüstölt. Természetesen a fentebb említett bojlira. A fárasztás nem úgy kezdődött, ahogy azt Tamás gondolta. Az első percekben a hal irányított. De a jó horgász átveszi az irányítás mátrixát a hal felett. Most is így történt. Perceken belül megszákolhattuk az újabb tükröst. Súlya 4,6 kg-ot nyomott. Jöhetett az újabb bojlik csövezése.

002

Alig hogy visszaengedtük barátunkat, az én botomon is elindult valami. Ennek is megtetszett a fűszeres bojli. Viszonylag hamar a parthoz engedte magát, nem is éppen a nagyobbakból tette tiszteletét nálam, mindösszesen 2,2 kilogramm volt a súlya. Ez is hal, meg kell becsülni a kicsit is, mert aki nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.

Ezek után az idő eszméletlen módon felmelegedett. A légnyomás 1020 közelébe kúszott fel. Éreztük, hogy pontyot nem igen fogunk ebben a melegben, de nem adtuk fel, hisz van a tóban amur is. Ennek ellenére nem álltunk át lebegtetésre vagy kukoricázásra. Hűen kitartottunk a bojli mellett. Nem az első eset lehetett volna, hogy a fűszeres golyókat az amur is felveszi. Jöhetett a frissítő etetés. Magmix, darabolt bojlival és pellettel. Az etetés után pedig elnyomott minket a meleg egy kis időre.

Egy kis szunya után jól esik egy cigi. Már ha lenne idő meggyújtani. A cigi helyett ugyanis Tamás balos botja füstölt el. Nincs idő rágyújtani, meg kell dolgozni a halért. Ez is bizonygatta erejét, nem akart a nádfal mellől az istenért sem eljönni. De a rá ható erőnek nem tudott ellenállni, lassan csak megindult felénk. Gyönyörű 4,65 kg-os tőponty mutatkozott be nekünk.

003

Még Tamás a hal visszaengedésével törődött, addig én golyókat csöveztem a botokra. Az efajta stratégiának köszönhetően mindösszesen 40 percet kellett várni a következő kapásig. Tamás botja robbant el megint. Ez sem a legnagyobbakból tette tiszteletét nálunk, de meglepő módon hatalmas ereje volt. „Hát meg vannak ezek őrülve?” – kérdezte Tamás, miközben bojlis botja furcsa ívet vett fel, egy 2 kiló körüli pontyhoz képest. Hihetetlen milyen erőben vannak ezen a tavon a kisebb példányok is. 17 órakor nálam is beugrott egy potyesz, súlya ugyanannyit nyomott, mint Tamásé: 2,3 kg.

004

Mert ez a tuti

Pressident Carp

A kapások 18 óra és 19 óra között felgyorsultak. Sajnos jó néhány kárásznak is megízlett a tuti csali. A végére még sikerült három pontyot zsákmányolni, valamint hármat elhagyni. A súlyokat tekintve: 3,7 – 3,9 – és egy 4,2 kg – mosat.

006

008

Összegezve a napot, nem a legerősebb horgászatunkat zártuk, bár ha azt nézzük, hogy szinte csak mi fogtunk a tavon, akkor jónak mondható az eredmény. Nem is beszélve a betörő meleg frontról. A President Carp Baits bojlicsaládot ezentúl előszeretettel fogom használni. Soha nem marad ki a hátitatyómból, ha horgászni megyek majd.

A hozzászólások le vannak tiltva.