Varázslatos új vizeken…

Augusztus első napjaiban valamikor a délelőtti órákban csörrenhetett meg telefonom. Mivel épp dolgom volt gondolkodás nélkül nyomtam azt ki. Újra csörgött. Oláh Imre neve íródott ki a kijelzőn a Domi-no Fishing Team oszlopos tagjáé. Biztos fontos lehetett, ha már kétszer is próbálkozott egymás után, így felvettem. „Szia komám, nincs kedvetek egy nagyon jó pecához augusztus végén a társaságunkban?” –kérdezte. Miután bővebben kifejtette a részleteket már nem volt kérdéses, hogy ott leszünk. Ott… a Nagyréti tavon, mely a 2015-ös évben nyitotta meg kapuit. Szűk 3 hetünk maradt a szabadságot elintézni, megfelelően felkészülni a túrára és beszerezni kedvenc csalijainkat a YAGO Baits-től.

És végre elérkezett az a szerdai nap, ami nekünk nem a hét közepét, hanem a hét végét jelentette. Alig vártuk, hogy letegyük a munkát, összepakolhassunk és neki iramodjunk az előttünk álló 120 kilométernek. A GPS koordinátákat beütve irány az ismeretlen víz. Este 7 óra után sikerült elindulni. Városról városra, községről községre. Hol sűrű, hol csekély forgalommal, hol rendőri kísérettel :) Éjjel 11 előtt pár perccel megérkeztünk. Egy hatalmas vaskapu fogadott minket, mely duda szóra tárult ki előttünk.

Az éjszakában, mindösszesen csak arra tudtunk energiát szentelni, hogy tábort állítsunk, és a szomszéd csapatnál informálódjunk. Azért még gyorsan 4 bot is a helyére került, pasztázott fűszeres golyókkal, hátha alapon. Be is jött, mivel pirkadatig ezek eredményeztek is három szebb pontyot 5 és 7 kg között. Meglepve tapasztaltuk, hogy van itt hal… etetés nélkül… az éj leple alatt 3 hal is elhúzta a golyót. Ez nagyon kedvező előjel. Ahogy kivilágosodott és magunkhoz tértünk, akkor láthattuk meg csak, hogy hova is jöttünk.

Gyönyörű látvány a napfelkelte itt

A gyors kávé után megkezdődhetett a bóják elhelyezése és az alapozó etetés kialakítása. Pali, a szomszéd álláson horgászó Laci segítségével csónakba szállt és elhelyezték a bójákat, megetették a terepet az előre megbeszélt taktika szerint. A tó közepén elhelyezkedő nádsövények elé 20 méterrel kerültek elhelyezésre a dőlőbóják. A nádsövény a tavat hosszában választja el, és a stégtől kb. 130 m-re húzódik. Egy jó dobóhorgász, jó felszereléssel ezt megtudja dobni, ha akarja. A nádsövényt is jócskán víz borítja itt a halak el tudnak bújni, át tudnak járni szabadon a tó két része között. Ami bójáink 110 m-re volt tőlünk, ahol a vízmélység már 2,2 m volt. Itt került kialakításra a terülj-terülj asztalkám bajuszos barátaink számára. Az alapozó etetés nagy mennyiségű fűszeres locsolóba áztatott apró magmixből, Yago Baits oldódó fűszeres golyókból, és néhány nagyobb gombóc, ugyancsak fűszeres ízvilágú method mixből állt. A pelleteket abszolút elhagytuk ezen a horgászaton. Mivel ugye egy új tóról beszélünk, ahol a halak még nem találkoztak bojlival, ezért  a célunk az volt, hogy a method mixel, odacsaljuk, a vegyes apró maggal ott tartsuk, és a beetetett bojlival pedig fokozatosan hozzá szoktassuk a halakat ehhez a minőségi csemegéhez. Reggel és este etettünk csónakkal a bóják köré de nem koncentráltan, hanem szélesen elterítve, a mag mennyiségét fokozatosan csökkentve, a bojliét pedig növelve, míg az utolsó etetésre már csak és kizárólag bojlit szórtunk. Ez ugye be is vált mert a horgászat előrehaladtával egyre sűrűbben jöttek a kapások.

A behúzás, és bójázás engedélyezett, miért ne használjuk ki…

Az etetésre ezek után dobós módszerrel juttattuk be a végszerelékeket, lévén, hogy gyorsabb. YAGO Baits oldódó fűszeres golyóival csaliztunk, melyeket kb. másfél óra után újracsaliztunk, persze ha addig el nem húzta egy tólakó. Illetve próbálkoztunk pasztázott csalikkal középtávon is, ahol ugyan etetést nem helyeztünk el, de tudva azt, hogy ott egy kb. 4 m mély halárok húzódik, a keresőhorgászatra alapozva reméltük onnan is 2 bottal a sikert. Nehezen ugyan, de elkezdett működni az etetés. A nap már égetően a legmagasabb ponton járt mire megjelentek a kapások, melyeket sorra lefordulás követett. Ezt orvosoltuk a 6-os kampók 4-re, ill. 2-re cserélésével. Véleményem szerint itt bátran lehet alkalmazni a picivel nagyobb horgokat, mivel a halak szája még érintetlen, van lehetőségünk és tudunk is a nagy horgokkal, nagyobb húst fogni. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy az itt élő pontyok zömének még új élmény a megakasztás, ezért a zsinór végén elemi erővel védekezve saját maguk rázzák ki a felületesen akadó pici horgot. Ezzel a gigászi küzdéssel persze frenetikus élményt nyújtva a horgászoknak.

Délután hat óra lehetett, mikor Laciék újra csónakba szálltak etetés végett. Ezt mi is kihasználtuk, és segítségükkel frissítő etetést készítettünk, valamint több szereléket is felhúztunk egészen a nádnyiladékokba. Innen szűk egy óra alatt négy pontyot is sikerült ideiglenesen matracra emelni 4 és 6 kg közöttieket. Érdekes volt, hogy mennyit számított a szerelék pontos elhelyezése, tehát, hogy a csali minél közelebb kerüljön a nádhoz. A nagy melegben a halak háborítatlan nád árnyékában hűsöltek.

Az éjszaka csendesen telt, a hajnali és a reggeli órák eredményeztek pár pontyocskát. A legjobban a YAGO Baits Frankfurti kolbászos oldódó golyók teljesítettek, ha pasztázva is voltak, akkor a behúzás pillanatától percek alatt kapást eredményeztek.

Az ebéd után újabb frissítő etetést végeztünk, és az összes botot húzós módszerrel helyeztük el az etetésen. A Frankfurti ízű golyókat jól felpasztázva kínáltuk fel, bízva fogósságukban.

Igazi csemege, ha hal lennék, én biztos megkóstolnám

A pontosan elhelyezett készségek és a jól felpasztázott frankfurti golyók hamar beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Egy óra után óriási tűzijáték vette kezdetét. A botok sorban füstöltek el, és gyönyörű, egészséges halakat eredményeztek. A pontyok elemi erejükkel harcoltak, és gladiátorként küzdöttek a horgon. Ebből ítélve nagyon jól érezhetik magukat ebben a tóban. Sok esetben nem tudtam eldönteni, hogy egy 5 kiló körüli, vagy inkább egy 10 kiló feletti bajuszossal harcolok. A délutáni órákban két darab 10 kiló feletti példányt is sikerült horogra csalni, valamint több 8 kg körülit.

004

A Banda nagy, óriási harcos volt a maga 15 kilójával

Késő délutántól a pontyok csak jöttek és jöttek, volt, hogy nem is győztük őket. Nem volt annyi kezünk, mint kapásunk. A szomszédok sem unatkoztak tőlünk balra. Ha úgy alakult mi mentünk segíteni, ha pedig éppen úgy alakul hogy mi fárasztottunk egyszerre két bottal, akkor ők siettek segítségünkre. Ez meg is esett néhányszor. Náluk is jól működött a 20mm-es YAGO Baits frankfurti golyó.

Ezekben az órákban nem unatkoztunk

Teljesen besötétedett mire a halak pihenőt engedtek nekünk A pontyok rohama után éreztük a kellemes kimerültséget végtagjainkban. Belefáradtunk a velük vívott harcokba. Jöhetett a frissítő zuhany. A tó elejébe ugyanis ilyenre is van lehetőség. Elindultam törülközőmmel. Fent igényes vizesblokkok fogadtak, mintha otthon lennék :)

A zuhanyzással végezve felfrissülve, üdén, újult erővel,siettek vissza botjaimhoz, és Palit váltottam. Hosszú volt a nap és fárasztó. Ő is megérdemelte a frissítőt. Éjszaka még sikerült pár bajuszost horogra csalni, de már nem érkeztek akkorra intenzitással, mint a délutáni órákban. Reggel még volt néhány érdeklődő. Etetni már nem etettünk. Lassan lejárt a horgászatra szánt időnk. A délelőtt táborbontással, elpakolással telt. Véget ért a horgászatra szánt időnk. Előttünk állt a közel 2-3 órás út, hogy haza érjünk. Az autóban mosolyogva idéztük fel az elmúlt mozgalmas napok eseményit, és elkerülhetetlenül a mielőbbi visszatérés terveit szövögettük.

Mindent összefoglalva: Egy nagyon élménydús horgászaton vagyunk túl, csodás élményekkel. Ide akár családdal is eljöhet az ember A kicsivel több, mint 48 órás horgászatot a 13-as álláson 162 kg összfogással zártuk. Ez 27 darab pontyot jelentett, így az átlagsúly kereken 6 kg-ot eredményezett. A legnagyobb pontyok: 15,0 kg ; 12,5 kg . Ajánlom ezt az új tavat minden olyan horgásznak, legyen az behúzós vagy dobós pecás, aki kellemesen, kulturáltan és nem utolsó sorban horgászélményekkel gazdagon szeretné eltölteni szabadidejét. A tisztálkodási lehetőség és a stégenkénti áramvételi pont biztosítja azt a fajta kényelmi szintet, ahová bátran hozhatjuk párunkat, gyermekeinket. Így egy többnapos bojlis túra is válhat összetartó, közös családi programmá, kirándulássá.

A horgászatot köszönjük a Nagyréti tónak és a YAGO Baits-nek. Hamarosan újra találkozunk.

A hozzászólások le vannak tiltva.