Visszatérés a Zöld Lagúnába…

A Kócos horgásztó egyik kedvenc horgásztavam. Bár mostanában kicsit elhanyagoltam, így ideje volt meglátogatni ezt a családias hangulatú horgásztavat. Szombat reggel feleségemmel korán elindultunk, hisz 6 órától foglalt helyem volt, szám szerint a 6-os filagória. Az idő esőre állt, talán az időjárás sem tudta igazán mit akar. A légnyomás sem igazán kedvezett a halak kapókedvének, de próba szerencse alapon mégis eme szenvedélyemnek hódoltam ezen a napon. A tóra kiérve még ültek a foglalt helyemen, amit 7 órakor sikerült magamévá tenni. Gyors beszerelés, és pár csövezett bojli etetés gyanánt.

1

Csalinak most nem bojlival készültem. A tavon mostanában egyre jobban megy a jégbomba, így gondoltam kipróbálom. Előző este 16 darabot készítettem belőle, és gondosan hűtősáskába tettem. Sajnos a légnyomás olyannyira alacsony volt, hogy még a jégbomba sem tudta kapókedvre ösztönözni a halakat. Az első kapásra fél 11-ig kellett várnom. Nagyot robbant a bot, a nyeletőfék tette a dolgát. Sajnos fárasztás alatt lefordult. Ahogy teltek az órák, gondoltam veszek egy doboz gilisztát, hátha bajuszos barátaink jobban esznek. Sajnos ez az ötletem sem bizonyult jó választásnak.

Kereken háromnegyed 2-kor megtört a jég. A swinger megemelkedett, majd a nyeletőfékkel is megindult az ismeretlen tettes. Ez már jól akadt. Percek alatt felőrölte a 3.5 librás bot a 7 kilós ponty erejét. Szákolás közben a másik botom is nagyot robban. Csak megtetszett a giliszta bajuszos barátomnak. Nem a legnagyobb mindösszesen 2 kilónyi.

2

Fél 5-kor még egy bajuszos köszönt be hozzám. Meglepő módon nem is volt kapásom, csak újra akartam csalizni, de a horog szabályosan a szájába volt akadva. Fél óra elteltével az utolsó jégbombámat csaliztam fel, ami igencsak kiolvadó állapotban volt már, csoda hogy a dobást kibírta. Percek alatt elhúzta a ponty. Ő a kisebbekből tette tiszteletét nálam, mindössze 3 kilónyi volt a súlya. Ezen a napon sajnos több kapást nem sikerült kicsikarni a halakból, lehet ha maradok éjszakára, talán még jön egy pár szebb hal. De nem csüggedtem hisz holnap is nap van, méghozzá vasárnap.

Hamar eljött a reggel és Feri barátommal, már úton is voltunk ugyanezen tóra, most a 8-as állást céloztuk meg. A légnyomás sokkal ígéretesebb értéket mutatott, tudtam, hogy ez a reggel sokkal jobb lesz, mint a szombati. etetésre oldódó bojlit csöveztem be egy pár szemet, míg csalinak úgyszintén jégbombát használtam, mint szombaton. A beszerelés után percek múlva elfüstölt az egyik botom. Egy 1,5 kilós potyesz tette tiszteletét nálam. Lesz ez nagyobb is gondoltam, és újabb jégbomba loccsant a tóba. Fél óra telt el és jött anyuci. Gyönyörű 6,1 kilós tükrös jelentkezett be. Fárasztásnál hamar megadta magát, bár a matracon még virgonckodott kicsit. Ilyenkor a hátára teszem a halat és másodpercek alatt megnyugszik, majd kezes bárányként viselkedik.

34

Újabb fél óra múlva Ferinél is kapás jelentkezett. Kárász tette nála tiszteletét. Percek múlnak csak el és a másik botján is érdeklődik valaki. Sajnos fárasztásnál lefordult. Fél 9-kor újra robbant a botom, természetesen a jégbomba a nyerő. Gyönyörű 5.1 kilós pikkelyes kényszerítettem ideiglenesen a partra.

5a

Majd 9-kor a másik botom is elfüstölt. Sajnos egy 1 kilós pontyocskát sikerül húznom, de aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. 20 perc telt el mindössze és egy ejtős kapás üres bevágást eredményez a jobbos botomon. Feri úgy dönt, frissíti a csalit, újabb jégbombát helyezett el szerelékén. 10 percet kellett csupán várnia és már húzta is a potyeszt. Súlya 2.5 kiló. Fénykép nélkül engedi útjára. A következő kapásra fél 12-ig kellett várnom, de sajnos ezt is üres bevágás követte. Az utolsó jégbombámat nagy halra tartogattam, egészen délig vártam vele. És megérte kivárni a nagy halat. Negyed egykor óvatosan emelkedett meg a swingerem, majd elindult lassan a nyeletőfék. Igazi nagyhalas kapás volt ez. Gyönyörű, egészséges pikkelyessel pózolhattam egy pár perc erejéig. Súlyát lemérve 7.8 kilót mutatott a mérleg.

5

Ahogy melegedett az idő, mintha elmentek volna a halak is sziesztázni. Elfogyott a jégbomba, mással meg nem tudtam kapást kicsikarni kedvenceimből. Tehettem én eléjük bojlit, ízesített kukoricát, pelletet, nem kellett nekik semmi.

Mivel hétfőre sok volt a tennivaló, így 3 körül úgy döntöttünk, hogy a hétvégére elég volt ennyi a horgászatból. Mindent összevetve, az arcunkon mosollyal hagytuk el a Kócost.

Hozzászólások

Visszatérés a Zöld Lagúnába… — 4 hozzászólás

  1. Szia! Milyen kukoricából csináltad a jégbombát, már ha abból csináltat? És hányat fűzöl a hajszálelőkére? Üdv, Kern

    • Hajszál előkére egyet, kettőt. De lehet amurra csinálni akkor lebegtető szivacs is mehet mellé. Köré most natúr kukorica ment száraz kivitelben, de ez sajnos nem nagyon tesz jót a halaknak. Érdemes megfőzni, előtte áztatni. Lehet keverni is, hogy magmixet teszel mellé.

      • A “jó öreg kukorica”… Nesze neked vánderbéc bojli. Én is próbáltam ezeket a csodákat (pellet, bojli) nekem nem jött be, igaz én vadvizeken horgászom leginkább, ahol nem ismerik annyira a halak. Előetetni napokig ezekkel egy vagyon. Kukoricabomba szinte mindig bejön. Bár én a PVA hálót használom, lényegében ugyanaz mint a fagyi.

  2. nem rosszak amúgy a WB bojlik sem, azokkal is nagyon sok halat húzok, de valamikor nem nyúl hozzá a bojlihoz a hal. Mikor milyen kedvük van. Amúgy a mai napig sokan bojliznak a Kócos tavon. De hát annak a horgászatnak is más a technikája. Véleményem szerint bojlizni egy 12 órás pecára nem nagyon éri meg kimenni. Sose lehet tudni mikor áll rá a hal a bojlis etetésre. Én pl ezért használok csak oldódó bojlit, hogy minél hamarabb be tudjam húzni vele a halat.