Vízközti horgászat, avagy a Zig Rig szerelék

A Zig Rig módszer és a Zig Rig csali Frank Warwick nevéhez fűződik. Maga a módszer Angliában közkedvelt a bojlis horgászatban, Magyarországon azonban kevesen ismerik, még kevesebben használják ezt a teljesen új kapukat megnyitó technikát. De mit is jelent a Zig Rig?

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, vízközti horgászatot magyaráz a fogalom. A vízoszlop bármely magassága meghorgászható ezzel a módszerrel. Tévhit ugyanis, hogy a ponty csak a mederfenéken táplálkozik. Biztos átéltünk már olyan bojlis horgászatot, hogy igen nehezen tudtunk fenéken a pontyokból kicsikarni kapást. Közben pedig jól látható volt, hogy a meghorgászandó területen fürdenek, vagy jókedvűen mutogatják hátukat békés barátaink.

Ilyenkor kell cselekedni kedves horgásztársaim, ugyanis ezek a ponytok is megfoghatóak, csak a megfelelő technikát és etetési rendszert kell alkalmazni.

A szerelék tekintetében kétféle megoldás is szóba jöhet, az egyetlen cél az, hogy vízközt dolgozó etetőanyag-felhőben fel tudjuk kínálni a horog csalinkat. A legegyszerűbb verzió az, ha hosszú előkét kötünk, amelyet a nagy felhajtó erejű pop-up segítségével teljes hosszban meglebegtetünk. Ebben az esetben kissé nehézkessé válik a szerelék bedobása, ha 5 méteres vízben 4 méteres előkével akarunk horgászni. További hátránya, hogy ha különböző vízmélységben kell keresgélni a halakat, akkor a folyamatos előkecsere lassíthatja a horgászatot. Ha mégis ezt a módszert választjuk, akkor a dobás során várható gubancokat elkerülhetjük azzal a trükkel, hogy a szereléket a hosszú előkével gondosan egy üres vödörben helyezzük el a dobás előtt. Én személy szerint maximum 50-100 cm-es előkét kötök melyet PVA zsinórral rögzítek a gubancolódás elkerülése végett.

001

Nagyobb variációs lehetőséget ad, ha úgynevezett floater-t használunk. Ezzel a kiegészítővel bármelyik pillanatban lehetőségünk nyílik arra, hogy akár percenként más vízrétegben kínáljuk fel a csalinkat. A bedobás technikája is egyszerűbb így, hiszen ebben egy 50 cm-es előke kerül a forgóba. Az előkét egy egyszerű PVA szivaccsal rögzítjük vissza a floater szárára, és a gubancolódást már is elkerültük.

No de nézzük lépésről lépésre a szerelék összerakását. Mivel az egyszerűsített verziót bárki összetudja állítani, így csak a floater-es verziót írnám le részletesen.

Mi is kell a szerelék összerakásához?:

– 4-es vagy 6-os öblös horog (Chod horog a legtökéletesebb)

– szilikon cső, amely szorul a horog szárán

– fluorocarbon zsinór

– zig rig floater

– paszta ólom, vagy sima ólom (előnyös ha olyan, ami el tud feküdni a fenéken, legalább 60 grammos)

– nagy felhajtó erejű pop-up csalik vagy lebegtető szivacs (ezek kis méretű csaliknak mondhatóak)

– bojlifúró, fűzőtű, bojlistopper

002003

Az elkészítés menete:

Első lépésként készítsük el az előkénket. Vegyünk elő egy horgot, majd egy kb 60 cm-es flourocarbon előke zsinórt. A horog szárán átbújtatva a merev zsinórt, helyezzünk el a horog száron egy kb 6 mm-es szilikon csövet, úgy hogy azon a zsinór is át legyen bújtatva. Majd kössünk a zsinór végére egy kis apró fület, mely a stopperoláshoz szükséges. A csalit tartó hajszálelőke hosszát állítsuk be csalinkhoz, majd a horogszáron alakítsunk ki egy csomó nélküli kötést. A zsinór másik végén egy végfület képezzünk. Így el is készült a kb 50 cm-es előkénk.

004

Ejtsünk néhány szót a csalizásról rögtön az elején. Miért is kell ilyen módon és ezekkel az eszközökkel elkészítenünk az előkét. A fluorocarbon zsinórnak a merevségében és víz alatti láthatatlanságában jut a szerep. Hátránya hogy a stoppert tartó fül csomója igen nagy lesz, ezért a csalizni kívánt mini pop-up bojlikat (amelyek 12-14 mm -esek) érdemes bojli fúróval átfúrni a megrepedés elkerülése érdekében. Mivel a vízközt vagy vízfelszínen táplálkozó hal nem felszívja a csalit, hanem szó szerint ragadozó módjára bekapja, ezért van szükség a szilikon csőre, mely a csalit a horog öbléhez fogja szorítani, és azt fixen fogja tartani. Mindenképpen nagy felhajtó erővel rendelkező és kisebb méretű csalikat használjunk.

005006007

Az előke elkészítése után kibonthatjuk a floatert tartalmazó csomagot. A fox-nak láttam ilyen csomagját én ezt használom, mégpedig a kisebbik floater-es változatát. A nagyobb méretű floater inkább 7 méteres vízmélységek felett, és behordós pecákra ajánlott. A csomag kibontása után a csomagban találunk egy floatert, melyhez 3 féle színű alj található. Ezeket 5 másodperces művelettel könnyedén cserélhetjük, a látási viszonyoknak megfelelően. Továbbá tartalmaz egy ólomrögzítőt, és egy gumikúpot. A gumikúpba tetszés szerinti, de beleillő forgót rögzíthetünk. Én személy szerint mindig quick change-t használok, hogy az előre megkötött előkét csak bele keljen akasztani a forgóba.

008009

Bedobós pecánál én mindig csúszóra szerelem a floatert, előnyösebb is így. Behúzósnál lehet fixre is. Első lépésként vegyük elő az ólom rögzítőt és helyezzük fel rá az ólmot, majd a gumiharanggal azt fixáljuk. A kisebb floateres verziónál elég 60 grammos ólmot is használni, a nagyobb testvérénél 90-100 grammos súlyokat igényel a szerelék. Én paszta ólmokat használok szerelékemhez, mert a csali “körüli” etetést ezzel is elő tudom segíteni. Bár tény és való, hogy egy jobban elfekvő ólom jobban megállja a helyét.

010011

A folyamaton tovább haladva helyezzük fel főzsinórunkra az ólmot, majd helyezzük el a floatert. Természetesen aki fonott vagy fluorocarbon dobóelőkét használ, az erre helyezi el a fentebb leírtakat. Ezzel elkészülve jöhet a gumikúp, mely a tasakban volt, és egy tetszés szerinti kötéssel a forgó elhelyezése, fixálása a zsinór végre.

012

Az elkészült szerelékbe már csak az előkét kell rögzíteni, a végfület a forgóba akasztva, gumikúppal ellátva. És ezzel el is készültünk.

013014

Ejtsünk szót az etetési rendszerről is, hiszen a zig rig módszer más etetési technikát igényel. Mindenképpen el kell felejteni a hagyományos süllyedő etetőkajákat. Csak is liftező és jól felhősítő anyagokból összeállított gombócokra van szükség. Ezt vagy veszünk a horgászboltban, például az SBS-nek kimondottan van ehhez a technikához Z-kódos etetőrendszere. Én próbáltam és bevált, meghozta a sikert, de a pénztárcámnak ez drága volt, hisz a felkínált csalit folyamatosan bombázni kell a felhősítő és liftező anyaggal. Mert csak így érhetünk el eredményt. Gondoljunk csak bele, a fenéken való horgászatkor is folyamatosan etetjük a meghorgászandó helyet. Itt is etetni kell, vagy igazából felhősíteni, hogy a vízközt felhőből táplálkozó halakat, a felkínált csali irányába mozgassuk. Én arra a megoldásra jutottam, hogy magamnak csinálok felhősítő és liftező etetőanyagot. Mivel nem akarok ellen reklámot csinálni, így mindenki saját fantáziájára bízom, hogy mit mivel kever össze. Lényeg, hogy az anyag liftezzen, felhősítsen és feltűnő legyen a halak számára. A folyamatos etetés mellett pedig fő a pontosság. Pontosan a csali köré kell etetnünk. Kis rutinnal, etetőbója, etetőhajó, spomb rakéta, zsinór jelölő használatával hamar bele lehet rázódni.

015

Néhány szót ejtenék még a bedobásról, és a csali elhelyezéséről a megfelelő vízoszlop magasságban:

A felkínált csalit kétféle módon tehetjük a megfelelő magasságba. Első verzió mikor a szereléket bedobva, a zsinórt megfeszítjük, addig a pontig, még érezni fogjuk, hogy az ólom ellenállást tanúsít. Ettől a ponttól a zsinóron azt a különbözetet engedjük vissza, amennyire a víz felszín alatt akarunk horgászni. Ne felejtsük el, hogy létezik egy előke hosszunk is melyet bele kell kalkulálni a magasságba. Ha ezt a módszert használjuk, ismernünk kell a meghorgászott helyünkön a pontos vízmélységet, hisz a fenéktől tudunk mérni. Példa: 6 méteres vízben a fenéktől 5,5 méterre akarom a csalit felkínálni. Az előke hosszam 50 cm. A zsinór megfeszítése után ez azt jelenti hogy 5 métert engedek vissza a zsinórból, így a floater 5 méterre távolodik el a fenéktől, plussz az 50 cm-es előkehosszam eredményezi a fenéktől 5,5 méterre , valamint a vízfelszín alatt 50 cm-re felkínált csalit.

Következő verzió, és én ezzel a módszerrel állítom be a csalit. A szereléket bedobva engedjük lazára a zsinórt, még a floatetr megpillantjuk a víz tetején. Innentől kezdve annyi zsinórt húzzunk vissza amennyire  a vízfelszín alatt kívánjuk a csalit feltálalni. Ne felejtsük el itt sem hogy van egy bizonyos előke hosszunk, melynek a hosszával többet kell visszahúznunk orsónkra. Ebben az esetben nem szükséges ismernünk a pontos mélységet a meghorgászandó területen. Példa: 6 méteres vízben a vízfelszín alatt akarok 50 cm-re horgászni. Az előke hosszam 50 cm. Bedobás, zsinórlazítás és a floater megpillantása után annyi zsinórt kell visszahúznom az orsóra hogy a felkínált csali pontosan a víz felszín alatt fél méterre helyezkedjen el. Tehát visszahúzunk fél métert, ezzel elérjük hogy a floatert fél méterrel víz alá kerüljön. Na igen, de itt sem felejtsük el az előke hosszát. Ugyanis ez esetben a csali pontosan a vízfelszínen van felkínálva. Tehát még fél métert vissza kell húznunk az orsónkra, hogy a csali a kívánt vízoszlop magasságba kerüljön. Röviden: mivel itt a víz felszínétől mérünk, és szerintem ez az egyszerűbb; mindig az előkehosszát hozzá kell adni ahhoz az értékhez mellyel a vízfelszín alatt akarunk horgászni, és annyi zsinórt kell visszahúznunk az orsóra.

Mindent összefoglalva azért szót ejtenék a módszer előnyeiről, és egyben kevés hátrányáról is:

– mint azt írtam, a vízoszlop bármely része, magassága meghorgászható ezzel a technikával, hiszen másodperces művelet csak a csali magasságát beállítani a vízoszlopmagasságán belül.

– a nem táplálkozó halakból is kapást lehet ezzel a módszerrel kicsikarni

– a fluorocarbon előke láthatatlansága a víz alatt, a leggyanakvóbb halakat is elaltatja

– lebegő szivaccsal önmagában, rovarokat utánozhatunk, melyeket előszeretettel fogyaszt a ponty. Alkoholos filccel kis mintákat rajzolhatunk a szivacs darabra.

– hátrányai közzé sorolnám a bedobás apró nehézségét, hiszen a gubancolódást csak is PVA zsinór vagy szivacs alkalmazásával kerülhetjük el.

– továbbá egyik horgászversenyen cimborám dobott fel nekem egy nagyon jó kérdést, mivel egy olyan bányatavon horgásztunk, ahol jelentős vízáramlással kellett számolni. Honnan lehet tudni, hogy a floater valójában megemelkedett és a csalit oda irányítja, amely magasságban azt felkínálni szeretném? Hiszen egy erősebb vízáramlatú, vízmozgású tavon, előfordulhat, hogy a vízáramlat a főzsinórba belekapaszkodva a floatert visszahúzza a fenékre. A kérdés, kérdés maradt. Majd talán egyszer egy könnyű búvárral leellenőriztetem. :)

Remélem írásomból értelmezhető és elkészíthető eme végszerelék, és mindenki sikeresen fogja használni, ha a pontyok a fenéken nem hajlandóak táplálkozni.

016


Hozzászólások

Vízközti horgászat, avagy a Zig Rig szerelék — 9 hozzászólás

  1. Köszönöm ezt a remek írást egy héten belül ki is próbálom. Szerintem sikeres lesz mert mellettem a “hagyományos” lebegtetést alkalmazták 5 méteres vízben 2,5méteres előkével szép eredményt értek el. Mi aki a fenéken vártuk a halakat nem jutott más csak a sörözés és beszélgetés. Éppen ezért bízom a módszerben. De majd élesben kipróbálom már alig várom. Még egyszer köszi az írást. Görbüljön!

    • Szia! Ha popcornt ha ledarálsz, és azt teszed az etetőanyagba, akkor egy nagyon jól működő liftező keveréket kapsz.Amikor a halak vízközt illetve a közvetlenül a felszín alatt tartózkodnak, akkor verhetetlen a liftező etetőanyag…

  2. Szia,

    köszönöm az írást. Egy kicsit részleteznéd a PVA-val történő (zsinór, szivacs) gubancgátlás megoldását?

    • PVA szivaccsal a legegyszerűbb. Kicsit megnedvesítve a szivacsot az 50 cm előkét a főzsinór felé visszahajtva a szivaccsal rögzíthető. Mivel a szivacs megnedvesített így összeragad és rögzíti az előkét a főzsinórhoz. PVA zsinórral ugyanez, én úgy szoktam, hogy a kezemre rátekerem az előkét, azt 3 helyen összekötöm a PVA zsinórral, majd az így keletkezett tekercsben lévő előkét a főzsinórhoz is rögzítem egy darab PVA zsinórral.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>