Spinner Rig – avagy a pörgő-forgó előke

A pörgő forgó előke az angoloknál terjedt el. Itt Magyarországon kevesen használják ezt a fajta felkínálási lehetőséget, azonban sok esetben eredményes lehet. Nagy előnye, hogy a felkínált csali bármilyen irányban tud mozogni és pörögni, valamint a horog akadály nélkül tud 360 fokban forogni az előke zsinóron. Ezzel a technikával a legóvatosabb halakból is kapást tudunk kicsikarni.

Nézzük a hozzávaló eszközöket és az elkészítés menetét:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kellékek: Bevonatos előke zsinór, úszó rögzítő, acélkarika, gumikúp, horog

Az úszórögzítőnél figyeljünk oda, hogy mindenképp valami erősebb és keményebb anyagú rögzítőt használjunk. Az acélkarikából a lehető legkisebbet válasszuk, de mindenképp olyat, mely a horog fülén nem tud átcsúszni.

Első lépésként távolítsunk el a bevonatos előkezsinórról kb 8-10 cm hosszan a bevonatot. (Ez a méret attól függ, hogy milyen méretű bojlival, csalival fogjuk a szereléket felkínálni.) Majd fűzzünk rá egy úszó rögzítőt és bújtassuk át a horog szárán a horog hegye felőli részen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Folytassuk azzal a műveletet, hogy a szabadon lévő zsinór végébe kössük bele az acél karikát egy általunk tetszőlegesen választott kötéssel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harmadik lépésben távolítsunk el a zsinór végéről ennyi bevonatot, hogy végfület tudjunk képezni, majd helyezzük fel a gumikúpot az előkére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezzel el is készítettük az előkénket. Fontos megjegyezni, ahhoz hogy jól működjön a szerelék a következőeket kell betartani. Az úszó rögzítő távolsága a bevonatos résztől kb 2-2,5 cm. A felkínált bojli vagy csali távolsága a horog öblétől kb 0,5 cm. Felcsalizáskor a bojlit nem árt előfúrni, mert az acélkarika azt a felcsalizáskor széttörheti. Továbbá ajánlott az acélkarikába bojli stoppert helyezni, hogy biztosabb legyen a tartás.

Az akadás minden esetben 100 %-os. Bármilyen helyzetben is fekszik a csali a fenéken az minden esetben beakad a ponty szájába. Nagy előnye, hogy akadás után a csali azonnal leesek a horog  és a ponty szája mellé, ezzel sem zavarva a fárasztást. Problémát esetleg az okozhat ha az úszórögzítő eltűnik az előkéről. Ez esetben nagy valószínűséggel nem lesz akadásunk. Ezért javasoljuk az erősebb úszórögzítők használatát.

Bizalmatlanul próbáltam ki ezt a szereléket, de embertelen körülmények között, és nagyon erős frontos időjárásban is bizonyított. Mindenkinek ajánlom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzászólások

Spinner Rig – avagy a pörgő-forgó előke — 1 hozzászólás